torsdag 16 juni 2011

Politiskt inkorrekt på Dansens Hus

KULTUR Den 20 – 22 juni visas Can we talk about this? på Dansens Hus i Stockholm, en föreställning om i vilken utsträckning vi kan tala om frågor som rör religion, mångkulturalism och rasism. Titeln anspelar på de sista ord som den holländske filmaren Theo van Gogh enligt vittnens utsago lär ha yttrat innan han blev mördad av en islamistisk fanatiker 2004.

Föreställningen undersöker hur viktiga händelser speglat och påverkat mångkulturell politik, pressfrihet och konstnärlig censur – och utgår bland annat från brännandet av Salman Rushdies Satansverserna 1989. Detta är en uppföljning till den kritikerrosade To Be Straight With You, som visades på Dansens Hus för utsålda hus 2008. Där utforskades tolerans, intolerans, religion och sexualitet och byggde på bygger på verkliga intervjuer och arkivmaterial. Så gör även denna nya nya dansteaterföreställning. Ett antal uppmärksammade författare, aktivister och politiker har bidragit till materialet.

Föreställningen ges på engelska och sägs innehålla ”språkbruk som kan uppfattas som stötande”. Den officiella världspremiären äger rum på Sydney Opera House först i augusti, föreställningen på Dansens Hus är en förhandsvisning.

Dansens Hus
Pressmeddelande

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt