lördag 4 juni 2011

Barometern-redaktör pladdrar osammanhängande om SD och 6 juni

FÖRVIRRAT Ulf Wickbom, politisk redaktör på Barometern, är känd sedan tidigare på PI för sina synnerligen märkliga alster och i dag slog han till igen. PI börjar på allvar spekulera i Wickboms lämplighet som offentlig person över huvud taget. På tidningens ledarsida har han sällskap av den betydligt nyktrare och klarseende Alice Teodorescu som ofta vågar säga som det är. Dags för henne att ta över rodret ensam?

Wickbom konstaterar inledningsvis att egyptierna i år bytt ”en påtvingad nationalism mot strävan efter individuell värdighet” och i Syrien ”kräver medborgarna frihet från en regim där statens intressen sätts främst”. De vill ha tillbaka sitt land, fortsätter Wickbom, och menar att detta är ”fonden för årets nationaldagsfirande i Sverige”.

Härnäst citerar han Pär Nuder i en krönika i Dagens Industri:

För mig är det typiskt svenska vår strävan efter frihet och trygghet för alla. också för utlandsfödda svenskar – inte de vackra landskapen, de duktiga idrottsmännen, den söta kungafamiljen eller de framgångsrika företagen. Sådant finns även i andra länder.

Sedan drar det iväg gud vet vart.

Nuder har både fel och rätt. Vi behöver symboler att samlas kring, vår natur, Ingemar Stenmark, statschefen och det Kina-ägda Volvo. Men de får inte vara normen för en svenskhet, som är inkrökt och nostalgisk. De ska stå för värden som känns gemensamma för alla. Nationaldagen ska manifestera stoltheten över ett land, som ger var och en rätt att förverkliga sitt liv. Nationaldagen är summan av nio miljoner Sverige. Alla har rätt att känna sin stolthet över sitt land.

På det sättet snor vi 6 juni från nationens självutnämnda försvarare, Sverigedemokraterna. Deras Sverige är normerande och tillbakablickande. För dem finns det bara ett sätt att vara svensk, blågul på ett sätt som kändes gammaldags redan innan nationaldagen infördes. Traditioner måste vara just frivilliga sedvänjor och beteenden. De får inte missbrukas som en tvångströja, där alla ska passas in.

På 6 juni, när flaggan flammar stolt mot dunkla skyar, ska vi gå ut och bräcka Sverigedemokraterna. Det är skillnad på de mångas tillåtna nationalism och Sverigedemokraternas nattståndna chauvinism. Nationalisten tycker att det egna landet är bäst i världen, men accepterar att andra länders medborgare tycker detsamma om sitt land. Chauvinisten tycker att det egna landet är bäst, men tillåter ingen annan att hålla på sitt. Nordafrika gör tummen ner för Sverigedemokraterna.

Barometern

Relaterat

PI: Chefredaktör på Barometern är helt från vettet

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt