tisdag 28 juni 2011

Sverigedemokraterna kräver gränskontroll

POLITIK På initiativ av Sverigedemokraterna hölls i dag en debatt i riksdagen på ämnet den fria rörligheten i EU, något som blivit högaktuellt i och med massinvandringen från Nordafrika vilket gjort att bland annat Frankrike och Italiens presidenter begärt att Schengensamarbetet skulle begränsas. Även asylmissbruk av serbiska och makedonska medborgare utan skyddsbehov efter de slopade visumkraven 2009 har bidragit till att allt fler länder inom EU vill återupprätta gränskontroller. Danmark är som bekant redan på väg att införa det.

Kent Ekeroth (SD) menade att bristen på gränskontroller gynnar den organiserade brottsligheten och pekade framför allt på vapen- och drogsmugglare, flyktingsmugglare samt människohandel.

- Kriminella nätverk har fått århundradets present av EU och er här i kammaren genom de beslut som genomförts de senaste två årtiondena, sade han.

Vidare menade Ekeroth att gränspolisen i Malmö har gett upp kampen mot flyktingsmugglare och att illegala invandrare, numera omnämnda som ”papperslösa” i diverse sammanhang, är kriminella. Hans krav gick ut på att fler stickprovskontroller ska utföras.

Justitieminister Beatrice Ask (M) tyckte att gränskontroller är något som kan förstöra semestern för svenska semesterfirare som nu beger sig ut i Europa.

- Vi ska värna friheten i Europa, men också bekämpa brottsligheten. Vi måste klara av både och, sade Ask.

Marie Granlund (S) ser den fria rörligheten som en av de största framgångarna i det europeiska projektet och varnade för att det nu hotas som en reaktion på ”högerextrema krafter” i Frankrike och Italien.

- Att vända klockan tillbaka till en tid då Europa präglades av tydliga nationsgränser är inte rätt väg att gå, sade Granlund.

- Vi socialdemokrater kan aldrig ge efter för att högerextrema krafter ska diktera hur den fria rörligheten ska se ut i Europa.

SvD

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt