måndag 13 juni 2011

Rullstolsbluff för 13 miljoner

BLUFF I sex år har Försäkringskassan i Östergötland betalat ut drygt 13 miljoner kronor för en personlig assistent dygnet runt till en 47-årig man som haft ett läkarintyg om en whiplashskada efter en trafikolycka. Mannens två bröder och sambo har mottagit assistansersättning. Efter polisens spaningar gett en annan bild av mannens rörlighet har nu samtliga häktats misstänkta för bedrägeri.

Enligt kammaråklagare Eva Kokkonen kan mannen röra sig relativt obehindrat vilket det finns bevis på. Han kan cykla och köra bil trots att han, enligt läkarintygen, ska vara oförmögen att över huvud taget flytta sig med hjälp av sina ben och behöver hjälp dygnet runt.

- Vi har inte fått se de filmerna, så jag vet inte om det är min klient som är med. En viss rörelseförmåga har han haft, men ibland har han vart sämre och ibland bättre. Cykla vet jag inte om det är så trovärdigt att han kan, säger advokat Göran Wålander.

47-åringen själv kunde inte närvara vid häktningsförhandlingen då han var inlagd på sjukhus. Trots sina påstådda skador har han spenderat långa perioden utomlands med assistens, ingenting konstigt enligt advokaten.

- Han har underkastat sig vård i både Tyskland och USA, det bottnar sig i att vi inte är så långt framme i vård av wiplash, säger Göran Wålander.

Mannen är hemmahörande i Östergötland men greps under förra veckan på Gotland tillsammans med sambon. Bröderna – som bor i Västsverige och 40 mil ifrån den de ska ta hand om – är också gripna.

Samtliga fyra är på sannolika skäl misstänkta för grovt bedrägeri och åklagaren har yrkat på att deras fastigheter och bilar ska beslagtas.

Misstänkta

  • Lars Wallin, 631205 (Den rullstolsbundne)
  • Therese Sofia Svensson, 851012
  • Björn Erik Sköllermark, 760710
  • Kenneth Gunnar Wallin, 580630

Linköpings tingsrätt, B 2272-11

Media

M%C3%A5ngmiljonbedr%C3%A4geri%20mot%20F%C3%B6rs%C3%A4kringskassan

TV4 Nyheterna

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt