fredag 28 januari 2011

Världens muslimska befolkning fördubblad till 2030

ISLAM För 20 år sen fanns det omkring 1,1 miljarder muslimer i världen. Enligt en ny rapport beräknas den siffran ha fördubblats om 20 år, vilket innebär att drygt en av fyra människor på jorden kommer att vara muslim. Det är en ökning från knappt 20 procent sedan 1990.

Pakistan kommer att överta Indonesiens förstaplats som världens mest muslimtäta land. I USA kommer antalet muslimer mer än fördubblas, till 6,2 miljoner. Afghanistans befolkning kommer att nästan fördubblas till omkring 50,5 miljoner, vilket kommer göra landet till det nionde mest muslimtäta landet.

Israels befolkning kommer att bestå av en fjärdedel muslimer. Befolkningstillväxten i de palestinska områdena är en av världens högsta.

Krigsdrabbade Nigeria, där våldet mellan kristna och muslimer resulterat i tusentals döda under det senaste decenniet, kommer att få en muslimsk majoritet till 2030.

Även två europeiska länder, Frankrike och Belgien, kommer att bestå av drygt tio procent muslimer – Sverige kommer att befinna sig just under tioprocentsstrecket med 9,9 procent.

I Iran, å andra sidan, kommer befolkningstillväxten att vara svag. Iranska kvinnor tillhör de som föder minst barn i den muslimska världen. De använder preventivmedel i samma utsträckning som amerikanska kvinnor, 73 procent.

Den muslimska befolkningen kommer att öka främst på grund av deras relativt höga barnafödande, det stora antalet muslimska kvinnor i barnafödande ålder och en ökning av livslängden i länder med muslimsk majoritet, enligt rapporten The Future of the Global Muslim Population.

Konvertering spelar en relativt liten roll i ökningen, förutspår rapporten. Den nämner också att knapphändig information finns tillgänglig om konvertering, men av det som finns tycks islam förlora lika många anhängare som vinns.

Ghaffar Hussain från Quilliam Foundation, en anti-extremistisk tankesmedja, säger att Europas regeringar borde göra mer för att förklara värdet av invandring. Den muslimska befolkningsökningen där beror i första hand på den första generationen som har stora familjer och sedan saktar ner, förutspår han. Men de nya stora muslimska grupperna är inte alltid välkomna, tillägger han.

Många europeiska länder säger inte till sina medborgare att vi behöver invandring av ekonomiska skäl och de borde göra mer för att hjälpa nya invandrare att assimileras. Europeiska regeringar behöver någon form av strategi för vad man ska göra när folk kommer, integrationen har hanterats väldigt dåligt, säger Hussain.

Trots den stora ökningen av muslimer ser kristendomen ut att även fortsättningsvis inneha titeln som världens största religion under de nästkommande 20 åren. Just nu finns två miljarder kristna, 30-35 procent av världens befolkning, vilket gör det väldigt osannolikt att det skulle finnas färre än 2,2 miljarder kristna 2030.

Frågan om ett framtida ”Eurabia” avfärdas med hänvisning till att Europa förväntas ha en muslimsk befolkning på åtta procent 2030.

Värt att notera är dock fördelningen mellan länderna som är allt annat än jämn, och Sverige tillhör som bekant ett av de mer ”generösa” länderna.

Det höga barnafödandet inom den muslimska befolkningsgruppen väntas dock avta och komma i fas med resten av världen längre framöver.

CNN · Pew Forum · Interaktiv karta · BT

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt