torsdag 20 januari 2011

Iransk pingstpastor hotad och tvingad att fly

DANMARK Två sönderslagna bilar, uttalade hot och döttrarnas rädsla blev nog för den i Danmark verksamma iranska pastorn Massoud Fouroozandeh. Trots att han säger att det inte ligger för honom att fly valde han ändå att göra så och lämna hemmet sedan tio år. Det finns en realitet som jag måste ta hänsyn till, säger han.

Massoud är teologie kandidat och pastor i den ekumeniska kyrkan Church of Love, som även har en svensk avdelning i Malmö. Förutom att leda kyrkan är han författare och en ofta anlitad föredragshållare. Allt detta gör honom till en provokation bland vissa grupper i Danmark, där han bott sedan 1985.

Familjen, bestående av Massoud, hustrun Elmira och döttrarna Jasmin och Negin, bodde i ett radhus i Vollsmose, en förort till Odense. Området betraktas som ett så kallat problemområde.

– Till 98 procent är de boende i området invandrare, och av dessa är fler än 70 procent muslimer, säger Massoud Fouroozandeh, som tillägger att familjen ändå har trivts bra.

För ett par år sen blev det dock inte fullt så trevligt då några invandrare uppmärksammade att han hade ett kors i bilen och sa till honom att det har man inte i Vollsmose. Kort därpå blev bilen stulen och då man fann den var den satt i brand och sätena var sönderskurna.

En annan kristen familj skänkte en begagnad bil till familjen, som Massoud senare bytte till en nyare modell. Då var det dags för nästa attack på grund av korset.

– Vindrutan krossades tre gånger. Just då hade min andra bok, Islam og kristendom. Ligheder og forskelle kommit ut (Islam och kristendom. Likheter och skillnader), och jag kan inte bortse från att det finns ett samband, säger han.

Massoud har även blivit verbalt hotad, trakasserad och kallad ”förrädare” av unga muslimer. Bland annat har en anonym uppringare hotat att konversionen, den värsta synd en muslim kan begå, inte ska förbli ostraffad.

Efter attackerna vågade inte Massoud och hans fru låta döttrarna leka utomhus längre, där 90 procent av de övriga flickorna bar sjal. De beslutade att flytta och i november blev Fyn deras nya hemvist. Beslutet var inte lätt för Massoud, som säger sig vilja arbeta för fred, kärlek och försoning, men som han uttrycker det – nödvändigt.

Massoud är bara en i raden av konvertiter som trakasserats och hotats. Tidigare har även en alban, också han medlem i Church of Love, misshandlats av landsmän då de fick reda på att han ville bli döpt. Och till en kristen irakisk familj på Sjælland ringde en anonym person upprepade gånger som med hot försökte tvinga dem att återgå till islam.

Världen idag · Massoud Fouroozandeh

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt