torsdag 6 januari 2011

Badtid för muslimska kvinnor indragen

FINLAND I samband med öppnandet av en nyrenoverad simhall i Jakobacka på onsdagen togs särskilda badtider varje lördag för muslimska kvinnor bort. Nu är det i stället tisdagar och som gäller för alla kvinnor oberoende av religiös tillhörighet.

Tidigare har badtiden benämnts specifikt muslimska kvinnors tid för att hålla män borta, något som vållat stor debatt.

– Benämningen badtur för muslimska kvinnor väckte klagomål. Folk har undrat om det borde finnas en skild badtur också för katoliker, ortodoxa och så vidare. Det borde inte vara fråga om religion. Dessutom var det svårt att få tag i kvinnliga badövervakare till lördagarna, säger Maria Nyström, chef för motionstjänsterna vid Idrottsverket.

Intresset för den segregerade badtiden var stor bland de muslimska kvinnorna.

– Badturerna var jättepopulära. Simskolorna för invandrarflickor var en stor utmaning eftersom de var överfulla. Flickorna är inte rädda för vattnet men många har motoriska problem. Det kan bero på att de inte rör på sig lika mycket som finländska barn, säger Nyström.

Pia Jardi från Finlands islamska råd tror att beslutet kommer att leda till att många invandrarkvinnor nu ger upp simningen.

– Vissa fortsätter säkert, men en del vägrar antagligen. Jag kan tänka mig att en del muslimska kvinnor inte vill simma när det finns personer närvarande som inte värderar kroppen och ser på nakenhet på samma sätt som de själva, tror Jardi.

– Men personer har själva valt hur de går till väga. Själv har jag till exempel använt handduk i omklädningsrummet.

Hon påpekar att liknande regler gäller även för pojkar och män.

– Jag känner många muslimska kvinnor vars söner gärna också skulle vilja simma, men inte kan.

– Överlag borde det finnas fler motionsgrupper som riktar sig separat till kvinnor eller män. Många muslimska kvinnor skulle gärna motionera, men inte i en blandgrupp.

HBL

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt