fredag 21 januari 2011

SIFO: 61% av föräldrarna vill veta om grannen är pedofil

Video:



SIFO: Hälften av svenskarna vill veta om grannen är pedofil

Hälften av svenskarna tycker att man ska få reda på om det bor en dömd pedofil i det egna bostadsområdet, det visar den unika Sifo-undersökning som SVT-programmet Debatt beställt och som diskuteras i torsdagskvällens program.

Hälften av svenskarna tycker att man ska få reda på om det bor en dömd pedofil i det egna bostadsområdet, det visar den unika Sifo-undersökning som SVT-programmet Debatt beställt och som diskuteras i torsdagskvällens program.

Uppdrag Granskning berättar ikväll om hur den rättpsykiatriska kliniken i Sundsvall hjälpte en dömd pedofil att skaffa en egen lägenhet och bygga upp ett nytt liv utanför kliniken. I sitt nya bostadsområde fick han snabbt fått kontakt med nya familjer och barn, och där hittade han sitt nya offer -- en femårig flicka som slutligen utsattes för flera fall av sexuella ofredanden.

Med anledning av detta har SVT Debatt låtit utföra en Sifo-undersökning för att ta reda på om svenska folket tycker att man har rätt att få veta om det bor en pedofil i samma område som man själv. 50% svarar att man bör få den informationen medan 33% svarar nej. Bland dem som har egna barn är siffran högre än genomsnittet, 61% av föräldrarna vill veta om det finns en pedofil i samma område som barnen. Mellan kvinnor och män är skillnaden inte särskilt stor, men något fler kvinnor än män tycker att man ska få reda på det, 52%, i jämförelse med 47% av männen.

I storstadsregionerna är man mer negativt inställd till ett sådant offentliggörande än vad man är på landsbygden och i småstäder, och i gruppen med lägre utbildning är man mer positiv.

Totalt har 1349 personer svarat på frågan: Tycker du att man skall få reda på om det bor en dömd pedofil i ens eget bostadsområde eller tycker du inte det?

I torsdagens Debatt får de boende på den gata i Sundsvall där pedofilen bosatte sig möta den rättspsykiatriska kliniken som lät mannen gå fri. Dessutom medverkar Lars Bergquist som hänger ut pedofiler på nätet och Kriminalvårdens Elisabeth Kwarnmark som ansvarar för sexualbrottsdömdas vård. Kl 22 i SVT1 och på svtdebatt.se.

http://svtdebatt.se/2011/01/sifo-unde...

Sändes: 2011-01-20

Ursprungsartikel
Källa: MXCartoons YouTube Channel