onsdag 26 januari 2011

Muslim känktes av skämtklipp krävde skadestånd

BORÅS Mannens socialsekreteraren mejlade ett YouTube-klipp med Jeff Dunham, buktalaren som bland annat har en figur som heter ”Achmed, the dead terrorist”. Bland mottagarna, som utgjordes av vänner och bekanta, råkade hon lägga till den muslimska mannen som även var hennes klient och beroende av henne för ekonomiskt bistånd.

Mannen sägs ha tagit mycket illa vid sig och kontaktade socialsekreteraren, varpå hon bad om ursäkt och förklarade att mejlet var avsett för hennes vänner och bekanta och att hans adress kommit med av misstag.

– Det är oacceptabelt att en person på kommunen sitter och skickar sådant här på sitt arbete, säger mannen.

Han hävdar att det är särskilt allvarligt då han vet att socialsekreteraren träffar många muslimer i sitt arbete och tilltaget skadar förtroendet för kommunen.

– Det är lätt att tro att det finns något under ytan, i hennes hjärta, att hon har fördomar mot muslimer.

En skriftlig ursäkt skickades några dagar senare till mannen, signerad en chef inom socialtjänsten som bland annat skriver att man ”tagit händelsen på stort allvar” och att agerandet ”strider mot Borås stads värderingar”. Socialsekreteraren ifråga har även fått en skriftlig erinran av arbetsgivaren.

Den skriftliga ursäkten räckte dock inte utan de kränktas kör skulle sjunga än högre – muslimen begärde också ett ansenligt skadestånd från Borås stad som plåster på såren, med hänvisning till att han känner sig förnedrad över att ha mottagit ett sådant mejl från sin socialsekreterare.

– Det handlar inte om pengarna, säger mannen och förklarar att han vill att skadeståndet ska ha en avskräckande effekt.
– Om man kör mot rött ljus räcker det inte att be om ursäkt, man får också böter i avskräckande syfte så att man inte gör det igen.

Borås stad har dock avslagit hans begäran.

– Tjänstemannen som skickade mejlet har agerat på ett mycket olämpligt sätt, det är ingen tvekan om det. Men jag kan inte se att kränkningen är så allvarlig att det finns någon laglig grund för skadestånd, säger Rosangela Hansen, stadsjurist i Borås stad.

BT

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt