SOMALIER Herbert Felix grundade Felix AB i Eslöv. Under hans ledning lanserade Felix klassiska produkter som Bostongurka, smörgåsgurka och tomatketchup på plastflaska. 2006 beslöt kommun-styrelsen i Eslöv att starta Herbert Felix Institutet – ett centrum för forskning, opinionsbildning och erfarenhetsutbyte inom integration och entreprenörskap.
Nu har Herbert Felix Institutet tilldelats 250 000 kronor av region Skåne för att undersöka hur ett somaliskt kunskaps- och informationscentrum skulle kunna utformas i Skåne. Detta centrum ska i sin tur försöka få somalier integrerade i samhället med fokus på entreprenörskap. Pengar till driften ska sökas från EU. Lokalt är Malmö stad, Svalövs och Eslövs kommun intresserade av projektet.
Man medger att somalierna har kommit direkt från ett nomadliv på den somaliska landsbygden och att bara tio procent har eftergymnasialutbildning. Även klanmentaliteten och starka band inom grupperingarna påverkar. Förhoppningen är då att det somaliska centret ska kunna fungera klanöverskridande.
– Klanen är väldigt viktig i och med att somalier lever i utanförskap, säger Philip Sandberg, projektledare, som även berättar att en väg att ta är att möta så kallade klankungar som kan förmedla idéerna även till övriga somalier i samhället.
Förebilden är somalierna i Minnesota, USA. Där har man lyckats bättre genom att starta upp egna företag. Minnesotamodellen är dock inte perfekt. Bara 55-65% av somalierna i Minnesota jobbar eller har egna företag.
Som exempel på mycket hög arbetslöshet kan vi ta Eskilstuna. 80% står utanför samhället och lever på socialbidrag. I höstas åkte därför en politisk delegation till Minneapolis för att studera hur man integrerat eller försöker integrera somalierna. Efteråt sa lokalpolitkern Sarita Hotti (S) att somalierna som grupp måste själva vara med och ta ansvar för sin integrering i det svenska samhället.
Hon menade även att nyckeln till framgång är utbildning.
– 48 procent, nästan hälften av de unga somalierna i USA, har högre utbildning. I Sverige är förmodligen motsvarande siffra fem procent. Högre utbildning lyfter den egna gruppen. Ju fler akademiker desto bättre för hela gruppen som får förebilder. Har många hög utbildning har många också jobb.
Det är modigt och synnerligen naivt att prata om akademiska framgångar när merparten är analfabeter. Som exempel kan vi ta Borlänge. Där är minst 50% analfabeter.
Bidragsdelen är också intressant. USA hjälper till i fem års tid, sedan får du klarar dig själv och då gäller frivilligorganisationer. I Sverige har man rätt till försörjningsstöd/socialbidrag så länge man inte har egna inkomster. Sarita Hotti har inga önskemål att ta bort den rätten.
– Men det har å andra sidan aldrig varit meningen att man ska leva på försörjningsstöd hur länge som helst, svarade Sarita Hotti.
Många familjer lever gott ändå. Det finns en hel del som har fem-tolv barn. Och varje barn är berättigad till barnbidrag. Det ger många tusen extra. Sedan tillkommer bostadsbidrag och andra stöd. Det handlar om tiotusentals kronor varje månad. Det finns till och med uttalat bland somalier i Sverige att varför ska man jobba när man tjänar mer på att gå på bidrag.. (hämtat från Göteborgspostens temaserie om somalierna).
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt