lördag 29 januari 2011

Konvertit läste korantext på flyg kastades av


SAS – Vi flyger aldrig i luften

AVKASTAD Joakim Johansson, 24, från Arlöv är en upprörd man. Han konverterade till islam för fyra år sedan och häromdagen klev han på ett SAS-plan för att flyga från danska Kastrup till London. Ombord tog han fram islamska texter och började läsa högt för sig själv. Bland annat tog texten upp frågan om tolkning av religiösa uttalanden.

Då kom flygvärdinnan fram och bad honom följa med till kaptenen, vilken sedan bad Johan lämna flighten. Enligt Johan ska skepparen har sagt att folk inte tycker om det där, att han inte fick läsa texterna ombord. Dansk polis tillkallades och Johan sattes i häktescell. Efter förhör och några timmar i cellen fick han nya besked. SAS ändrade sig och lät honom flyga till London.

Med tanke på alla islamska hot och terroristattentat förstår PI pilotens reaktion. Men inte Johan.

- Det är helt absurt! Jag gjorde ju inget olagligt. Det känns hemskt att de generaliserar så här. De verkar anse att en religiös muslim automatiskt är en terrorist.

SAS försvarar agerandet och avfärdar påståendet att Joakim kastades av för att han är muslim.

- Det är beklagligt att det drabbade honom eftersom han är oskyldig. Men han gjorde personal och passagerare oroliga eftersom han läste högt för sig själv. Då är det kaptenens plikt och rätt att ta ut honom från planet, säger kommunikationschefen Mikkel Thrane.

Joakim har inte fått någon ursäkt av SAS och han tänker driva händelsen vidare.

- Så här får det inte gå till.

KvP

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt