söndag 9 januari 2011

Rasistskandal på Södertälje sjukhus var bluff

SÖDERTÄLJE Den 29 januari 2009 exploderade svensk gammelmedia av förtjusning när man kunde avslöja en ”rasistskandal” på Södertälje sjukhus intensivvårdsavdelning. Undersköterskan och f.d. elektrikern Peter Magnusson (bilden) hade vänt sig till svensk TV-journalistiks mest framstående asgam Janne Josefsson som då ledde TV-programmet Debatt och slagit larm om att det förekom omfattande rasism mot patienter med utländsk bakgrund på IVA (intensivvårdsavdelningen), så pass allvarlig rasism så att det enligt Magnusson kunde äventyra patienters liv.

Massmedia vältrade sig naturligtvis i den sensationella nyheten och Magnusson höjdes till skyarna för sitt mod att våga avslöja sina kollegors ”rasism”. Han tilldelades också pris för sitt mod att våga agera anti-rasistisk ”whistleblower”. Magnusson blev därefter avstängd från sitt arbete (arbetsbefriad med lön), ett ärende som behandlades i Arbetsdomstolen i början på december och där dom faller i februari.

Men hur låg det egentligen till med denna ”rasism” som Peter Magnusson påstod frodades? Det talades om ”Ku Klux Klan”-liknade möten och att alla invandrare fick sämre vård på grund av sitt ursprung. Alldeles självklart fick svensk gammelmedia glädjeorgasmer av att ha hittat ”rasister” och få några att peka finger åt, rätt eller fel spelade här som i alla liknande sammanhang ingen roll.

Tidningen Sjukhusläkaren har gjort en mycket grundlig och ambitiös undersökning av hela den påstådda affären, och man har kommit fram till att det hela i alla väsentliga delar helt saknar substans. Peter Magnussons ”anti-rasistiska” utspel och påståenden grundar sig inte alls på någon frodande främlingsfientlighet på Södertälje sjukhus, det rör sig om en personlig konflikt mellan några anställda.

Från Sjukhusläkaren:

Den 29 januari 2009 briserade bomben som skakade Södertälje sjukhus och skapade ett långvarigt trauma på intensivvårdsavdelningen.

I SVT Debatt lett av Janne Josefsson hävdades att det rådde en rasistisk kultur på IVA där invandrare kränktes. Det talades om Ku Klux Klan-liknande möten. Patienter med annan etnisk tillhörighet än den svenska påstods bli diskriminerade och få sämre vård. I ett fall skulle till och med en romsk patients liv ha äventyrats på grund av att en sköterska med rasistisk inställning vägrat slemsuga patienten.

I dag, två år senare, är bilden annorlunda. Interna utredningar, en händelseanalys av fallet med den romske mannen och en extern utredning av vad som skett på kliniken slår fast att invandrares säkerhet inte äventyrats av ojämlik sjukvård på kliniken. Socialstyrelsen ansåg inte heller efter att ha hämtat in uppgifter om vad som skett att patientsäkerheten hotats på ett sådant sätt att man behövde vidta några ytterligare åtgärder.

Däremot har det enligt utredningarna förekommit personalmotsättningar i natteamet som kunnat äventyra patientsäkerheten och det har yttrats kränkande och oacceptabla uttalanden i fikarum och korridorer. Men den påstått rasistiska kultur som målades upp för svenska folket där invandrare diskriminerades och fick sämre vård krympte under de möten som hölls på sjukhuset, för att reda ut vad som hänt, ihop till fem incidenter.

Samtliga incidenter utreddes. I inget fall ansågs det att patientsäkerheten äventyrats på grund av ojämlik vård. Uppgifterna om Ku Klux Klan-liknande möten i SVT Debatt fick tillrättaläggas omgåendet då det visade sig att den intervju som spelats upp i programmet inte handlade om Södertälje sjukhus utan var en något målande berättelse om händelser på ett annat sjukhus tio år tidigare.

Samtidigt vaknande opportunistiska kappvändarpolitiker upp ur sin välbetalda dvala. Främst i ledet ställde sig populisterna Mikael ”Prinsen” Trolin från Folkpartiet och hans partikamrat Birgitta Rydberg samt naturligtvi, är man benägen att säga, en vänsterpartist vid namn Birgitta Sevefjord. Från Sjukhusläkaren igen:

Först i ledet i de mediadrev som följde gick några av Stockholms landstingspolitiker, de två folkpartisterna Birgitta Rydberg och Mikael Trolin och vänsterpartisten Birgitta Sevefjord.

Utan någon som helst kännedom om fakta om situationen på intensivvårdsavdelningen på Södertälje sjukhus och utan någon tanke att de som politiker kanske hade ansvar för alla sjukhusets anställda tog de omedelbart ställning och krävde i fördömande uttalanden att det snabbt skulle vidtas kraftåtgärder.

Något behov av att invänta de utredningar som skulle bringa klarhet i om invandrare diskriminerades på intensivvårdsavdelningen och i så fall omfattningen av den påstådda diskrimineringen fanns inte. För dem blev anklagelserna om omfattande rasism med Ku Klux Klan-liknande möten som famfördes i SVT Debatt sanning i samma stund de uttalades.

Mikael Trolin reagerade snabbt efter programmet och ringde upp underskötaren Peter Magnusson, som inför TV-kamerorna vittnat om den diskrimerande vården, och erbjöd honom på stående fot sina tjänster.

När Sjukhusläkaren nästan två år efter händelsen ringer upp och konfronterar Trolin om detta är det uppenbarligen inte lika roligt som när han samlade billiga poäng genom grundlösa anklagelser i gammelmedia. Det slutar med att han slänger på luren…

Reaktionerna på Sjukhusläkarens undersökning har inte låtit vänta på sig. Allt fler röster höjs nu för att den utpekade personalen på Södertälje sjukhus skall få sitt rykte återupprättat. I Dagens Nyheter skriver Hanne Kjöller:

Undersköterskan som larmade om kafferumsrasism och om hur denna utbredda och accepterade invandrarfientlighet resulterade i att vården för utrikesfödda äventyrades. Vilken hjälte! Den var den bilden som etsat sig fast i mitt minne. När jag läser tidningen Sjukhusläkarens (sjukhuslakaren.se) ambitiösa redogörelse för hela händelseförloppet blir jag förfärad över hur grundlurad jag blivit.

Och över hur flata tjänstemän och populistiska politiker struntar i vad som är sant och i stället utnyttjar situationen för att framstå som handlingskraftiga och antirasistiska. Kritiken från den larmande undersköterskan Peter Magnusson kokade till sist ned till fem incidenter under fem år. Samtliga utreds och avskrivs. Det granskningen därut­över visar är att det fanns omfattande personalmotsättningar på det nattpass Peter Magnusson tjänstgjorde.

Men att invänta några utredningar var det inte tal om när rasismanklagelserna väl luftats i SVT:s Debatt. Då var det tid att statuera exempel. Den folkpartistiske landstingspolitikern Mikael Trolin gick ut samma kväll och tog omedelbart Peter Magnusson under sina armar. Birgitta Rydberg (FP) och Birgitta Sevefjord (V) anslöt sig snabbt till den grupp som inte brydde sig om att ta reda på vad som hänt, men som ändå visste vad som måste göras. En samling Janne-Josefsson-fobiska chefer inom landstinget hängde på.

Politiskt Inkorekt rekommenderar våra läsare att ta del av vad som skrivits om detta, främst artiklarna från Sjukhusläkaren. Det är skrämmande hur ett drev av media och populistiska politiker kan piska upp en närmast masshysterisk stämning så fort den nya svenska statsreligionen ”anti-rasism” är med i bilden.

Sjukhusläkaren I
Sjukhusläkaren II
Sjukhusläkaren III
Sjukhusläkaren IV
Sjukhusläkaren V
Sjukhusläkaren VI
Sjukhusläkaren VII
DN
SvD I
SvD II
LT
Kommunal

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt