måndag 3 januari 2011

Afrikansk invandring till Israel väcker känslor

ISRAEL Tidigare i december kunde PI rapportera att det mångkulturella samhället möter motstånd även i Israel. Nu kommer nya rapporter som vittnar om ett utbredd motstånd mot den tilltagande arbetsinvandringen från i synnerhet Afrika. Under november tog sig knappt 2 000 nya “infiltratörer”, som de kallas i lokala medier, till landet.

På ett fåtal år har kvarteren runt Tel Avivs busstation blivit ett centralt tillhåll för landets invandrare. En situation som är ny för Israel, som själv bygger på invandring. De som nu kommer är dock inte judar och alla har inte tagit sig dit på laglig väg. Tusentals sudaneser, etiopier och eritreaner har gjort resan norrut med förhoppningen om ett bättre liv. Enligt israeliska myndigheter tar sig drygt tusen människor över gränsen varje månad.

Antalet ökar dessutom successivt. I november kom knappt två tusen “infiltratörer” till landet. Totalt beräknas 36 000 invandrare ha klarat den långa vandringen genom Sinaiöknen till Israel. Få av dem som söker asyl får dock stanna.

– De får ge sig iväg! Det här är vårt land, säger 40-åriga Yana i den södra stadsdelen Hatikva i Tel Aviv.

– Vi judar har varit snälla mot dem, vi har gett dem mat och kläder, men nu måste de ge sig av.

Hon tror inte att afrikanerna som kommit till Israel är flyktingar, utan ekonomiska invandrare på jakt efter ett bättre liv. Många av dem har hittat arbete i branscher som dominerades av palestinier fram till den andra intifadan inleddes 2000. Dessa arbeten innebär ofta tungt jordbruksarbete och städning, vilket inte hör till unga israelers drömjobb.

Under de senaste månaderna har en häftig debatt om de afrikanska invandrarna förts. Känslorna svallade så pass att en demonstration mot deras närvaro i landet samlade flera hundra deltagare i Tel Aviv i december.

Israelerna oroar sig för att invandrarförorter och getton ska uppstå. Då man inte kräver att de ska utvisas direkt säger man sig åtminstone vilja se att de placeras ut jämnare över landet.

– Det här är ju inte trevligt att höra. Lyckligtvis har det än så länge bara varit ord och inte handling, suckar Sara, en etiopisk asylsökande som bott i Hatikva i fem år.

– De säger att vi gör allt möjligt illa, begår brott och annat.

Yakov, en ortodox jude, tror att invandrarfientligheten beror på rädsla och regeringens passivitet.

– Folk är rädda då alla invandrare bor i samma kvarter, säger han vid en demonstration mot illegal invandring.

Han säger sig inte vilja utvisa dem som kommit till Israel och förnekar att demonstrationerna skulle vara rasistiska, men medger samtidigt att det finns de som är mer radikala än han själv.

– En del vill bli av med dem alla.

I december flög Israel tillbaka 150 sudaneser till Sudan. Man tar också till beprövade tillvägagångssätt för att stoppa människorna som kommer genom Sinaiöknen – ett över hundra kilometer långt stängsel håller just nu på att uppföras längs gränsen mot Egypten.

HBL

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt