söndag 23 januari 2011

Papperslösa kvinnor ska ha rätt till plats på kvinnojour

MOTION Först och främst. Papperslös innebär i praktiken att man vistas  illegalt i Sverige efter avslag på sin asylansökan i samtliga instanser. Dock betyder inte det att man ens har ansökt. Personen kan ha gömt direkt.

I maj 2010 motionerade två lokala vänsterpartister i Göteborg om att illegala kvinnor ska ha rätt till en plats på kvinnorjourer. Motionen lämnades in till kommunstyrelsen där stadskansliet remitterade motionen till SDN Bergsjön, Frölunda-Högsbo, Kärra-Rödbo, Linnéstaden och Sociala resursnämnden.

Motionen var enligt följande:

”Kvinnor som lever gömda i Sverige utan uppehållstillstånd är en grupp som är extra utsatt när det gäller mäns våld. En kvinna som helt saknar rättigheter i samhället riskerar att bli utsatt för sexuella övergrepp och misshandel av män som utnyttjar hennes situation. Av rädsla för att bli avvisade vågar kvinnan sällan anmäla förövaren till polisen. Dessa kvinnor är ofta mer sårbara och isolerade än svenska kvinnor i samma situation, då de vistas i ett annat land än hemlandet och därmed ofta saknar ett socialt nätverk.

Enligt en rad internationella konventioner som Sverige anslutit sig till är det samhällets ansvar att ge alla vålds-utsatta kvinnor rätt till stöd och skydd. Papperslösa kvinnor som lever utan uppehållstillstånd och som misshandlas får dock sällan skydd eller hjälp. Det är få kvinnojourer som har möjlighet att ta emot dessa kvinnor. En av anlednin-garna är att Göteborgs Stad inte ger jourerna någon ersättning för skydd till gömda kvinnor. Kvinnojourerna får ersättning för de kvinnor som kommer till dem genom socialtjänsten och papperslösa kvinnor vågar sällan kontakta socialtjänsten av rädsla för att bli avvisade från landet.

Vi anser att kommunens huvudsakliga uppgift ska vara att garantera skydd till kvinnor som utsätts för hot, misshandel, utpressning, trakasserier eller sexuella övergrepp oavsett om de är folkbokförda i kommunen eller inte. Motionen syftar till att förbättra skyddet för papperslösa kvinnor.

Motionärerna yrkar om

1. att ideella kvinnojourer som får ekonomiskt stöd från Göteborgs Stad ska få ersättning för verksamhet riktad mot papperslösa kvinnor
2. att Kriscenter för kvinnor får i uppdrag att ta emot även papperslösa kvinnor och ge dem stöd och skydd

Marie Lindén (V) och Ashraf Nasseri (V)”

I oktober kom remissvaren från respektive:

SDN Bergsjön: Avstyrker – Ordförandebeslut
SDN Linnéstaden: Avstyrker – Ordförandebeslut
SDN Frölunda-Högsbo: Tillstyrker – Yttrande från M, FP, KD, C.
SDN Kärra-Rödbo: Avstår från yttrande
Social resursnämnd: Tillstyrker – Yrkande från S, MP, KD, M
och FP.

Kommunstyrelsen, Göteborg den 3 december 2010:

Att erbjuda våldsutsatta kvinnor en fristad är en hederssak, detta oaktat om de är papperslösa eller ej. Remissvaren från de förvaltningar som granskat frågan pekar dock på oklarheter rörande om motionens intentioner är förenliga med två principer inom svensk lagstiftning; Kommunallagens bestämmelser om lokaliseringsprincipen samt Utlänningslagens bestämmelser om reglerad invandring. Vi vill därför ha motionens juridiska aspekter djupare utredd.

I väntan på ett juridiskt klarläggande vill vi dock ta ställning för att papperslösa kvinnor erbjuds stöd med stöd av konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter samt deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor.

Förslag till beslut

Kommunstyrelsen föreslås besluta att Att ge Stadskansliet i uppdrag att utreda om motionens intention är förenlig med den lagstiftning som styr kommunens verksamhet och flyktingmottagande. Att i avvaktan på stadskansliets utredning ta ställning för att papperslösa kvinnor erbjuds hjälp med stöd av konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter samt deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor.

Att därmed anse motionen besvarad.

Stadskansliets kommentar

Göteborgs stads ansvar att ge de som vistas i kommunen det stöd de behöver enligt Socialtjänstlagen 2 kap 2 § 1a stycket omfattar också de som vistas här helt tillfälligt. Det åligger således kommunen att ge papperslösa våldsutsatta kvinnor i en akut situation insatser t ex i form av tillfällig vistelse på kvinnojour eller annat skyddat boende. De svarande stadsdelarnas uppfattar att behov av akut skydd för papperslösa våldsutsatta kvinnor tillgodoses idag. Papperslösa ska kunna vända sig till socialtjänsten utan att löpa risk att bli avvisade från
landet. Kravet på sekretess enligt Offentlighets- och sekretesslagen 26 kap 1 § innebär att socialtjänsten inte kan lämna ut uppgifter till exempelvis migrationsverket om en hjälpsökande papperslös person.

Ekonomiska konsekvenser

Ärendet genererar inga ekonomiska konsekvenser.

Diarienummer 0790/10

Summa summarum

De fick nobben

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt