onsdag 5 januari 2011

Muslimer kan inte ha samma förståelse för HBT-personer

DEBATTARTIKEL Islam genom Koranen förbjuder homosexualitet. Det är bara så. Koranen går heller inte att reformeras. Och de riktigt rabiata muslimerna anser HBT-personer är värda noll och ska helst vara utplånade. Låt oss koppla detta till Peter Weiderud som är ordförande för Sveriges kristna socialdemokrater, Broderskapsrörelsen. PI har skrivit om honom och den organisationen många gånger. De är tätt lierade med muslimer och ser inte heller de radikala islamisterna om dessa så skulle hoppa och bita dem där bak. Och gör man det så finns det alltid en ursäkt eller bortförklaring till hands.

Nu skriver Weiderud en debattartikel där han menar på fullt allvar menar att Sveriges acceptans, inte minst genom diskrimineringslagen, av HBT-personer (homo/bi/trans) bygger på en lång process och därför är det fullt naturligt att muslimer i Sverige inte kan förväntas acceptera HBT-personer så fort de sätter foten i landet. Det måste få ta sin tid, tycker han.

I våras skrev några muslimska socialdemokrater ett manifest men en punkt utelämnades helt och Weiderud försöker nu bortklara varför:

En sådan punkt, som de senaste dagarna vållat en del debatt, är att rörelsens normalt starka skrivningar om att inte diskrimineras på grund av sexuell läggning saknas i Manifest för muslimska socialdemokrater.

Skälet att HBT-rättigheterna inte lyftes fram är inte att muslimer i Broderskap har en annan hållning. Man har medvetet sökt sig till en rörelse som genom åren har varit drivande i alla rättighetsfrågor, och inte minst dessa, såväl i relation till det politiska som till det religiösa Sverige. Däremot har muslimer som grupp inte haft samma möjligheter att arbeta med frågan. Sverige ligger i världens framkant vad gäller lagstiftning och HBT-rättigheter. Det har varit en lång kamp, som ännu inte är färdig.

Det innebär att nya svenskar – både kristna och muslimer – på kort tid behöver processa denna och många andra frågor.

Självklart måste det finnas gränser för de gamla svenskarnas tålamod. Människor som söker sig till Sverige har ett eget intresse att förstå det svenska sammanhanget. Men det måste också finnas gränser för den etnocentriska arrogansens otålighet, annars riskerar Sverige att hamna i liknande bekymmer som Danmark, Holland och några ytterligare av våra Europiska grannar som kämpar med ännu större spänningar i integrationspolitiken.

HBT-personer och praktiserande muslimer hör, tillsammans med samer, romer och papperslösa invandrare (illegala med avslag, anm PI), till de grupper i Sverige som är i mest akut behov att få sina rättigheter sedda, erkända och tillgodosedda. Därför behöver dessa grupper också se varandras behov och söka bära varandras behov av rättigheter.

Nästa steg i denna specifika fråga är en direkt dialog mellan HBT-sossar och muslimer i Broderskapsrörelsen. HBT-frågorna är viktiga också för muslimer, även om de hamnat bakom en del andra frågor som upplevts som mer akuta.

I framtiden kommer det inte gå att läsa sig till några skillnader i synen på HBT mellan kristna och muslimer i Broderskapsrörelsen. För muslimerna innebär det att man kommit igenom denna fråga på ungefär en tiondel av den tid det tagit för den kristna majoriteten.

Globalisering och det mångkulturella samhället har fört in världen i Sverige, vilket är enormt rikt. Men det kräver en viss känslighet för andras erfarenheter, om vi fullt ut ska kunna njuta denna rikedom.

SVT Debatt
Muslimska bröder bögofobiska
Broderskapsrörelsen inte längre en kristen organisation
Broderskapsrörelsen vill inte ha granskning av militant islamism

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt