fredag 21 januari 2011

Ensamkommande flyttar in de äldre får flytta

ASKERSUND Tidigare har Askersunds kommun beslutat att ta emot tolv så kallade ensamkommande flyktingbarn och ungdomar. I måndags anlände de fyra första till det nya boendet på Vältervägen. Fyra pojkar i de påstådda åldrarna 15-17 från Somalia och en från Palestina. Ytterligare tre pojkar ska ha anlänt på torsdagen och senare i år blir ett annat boende på Tröskelvägen klart för att ta emot fem till.

– Det som ändå är viktigt är att Askersund kan ta emot några, eftersom det är brist på anvisningsboende i landet, menar Veronica Paluero Wanli, som är enhetschef för de asylsökande ensamkommande flyktingbarnen och ungdomarna med boende i Askersund.

Arbetet med att färdigställa boendet har varit omfattande och har föregåtts av noggrann planering med mentorer, gode män och boendepersonal.

– Några av pojkarna kommer inledningsvis att få bo två och två. Men i vissa fall måste en del bo åtskilda på grund av konfliktsituationer i deras hemländer, förklarar Veronica.

Fram till att de påbörjar sin skolgång ska de sysselsättas med diverse aktiviteter. Varje pojke tilldelas en mentor som tar hand om just den enskildes behov och ser till att de har något att göra.

– De har även en god man som blir en form av vårdnadshavare. De ska ge stöd och trygghet eftersom föräldrarna inte finns här. De boende och personalen ska fungera som en familj med hemkänsla.

Personal kommer att finnas på plats dygnet runt och maten ska de laga tillsammans för att få en social träning och att utveckla språkkunskaperna. Tanken är att pojkarna ska förberedas för en framtida svensk tillvaro och hinna integreras medan de väntar på beslut om uppehållstillstånd.

Enligt Veronica Paluero Wanli är det jätteviktigt att pojkarna är sysselsatta under väntetiden, liksom det bemötande de får. Fotboll och musik brukar vara populära aktiviteter. De ska även lära sig att simma. Kontakter med flera olika föreningar kommer att upprättas för att ge dem möjligheten att delta i aktiviteter som intresserar just dem.

– Jag förväntar mig att kommuninvånarna ska ge barnen ett fint och positivt bemötande. De är ju inte vana med svenska förhållanden, påpekar Veronica Paluero Wanli.

Äldre får flytta

Enligt uppgifter till PI kommer Askersunds kommun att flytta på tio stycken boende på ett äldreboende för att göra plats för ytterligare ensamkommande. Dessutom ska de aktuella lokalerna renoveras, trots att de redan är i bra skick, allt för att lyxa till det inför ankomsten.

NA

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt