torsdag 20 januari 2011

Tuve Skånberg (Kd) säger nej till valfria helgdagar

RELIGION Riksrevisionen inför religionsfria helgdagar för sin personal. Kristdemokraternas Tuve Skånberg säger dock nej till att ge alla rätt att fritt välja då de vill ta ut sina helgdagar. Debatten uppstod efter att Qaisar Mahmoud, direktör på Riksrevisionen, i en debattartikel i Aftonbladet riktade sig till sin chef med kravet om att de anställda ska tilldelas en pott helgdagar som kan portioneras ut under året efter eget behag.

Detta är något som riksdagsledamoten Tuve Skånberg reagerat emot.

”Vare sig vi tycker om det eller inte så finns det kristna kulturarvet där, och kan inte tänkas bort, lika lite som vi kan tänka bort bottenvåningen i ett flervåningshus”, skriver han på sin blogg.

Vidare menar han bland annat att om man ska vara konsekvent måste i så fall även veckorytmen med helg brytas sönder, då till exempel muslimer har fredagen som gudstjänstdag.

Tuve Skånberg har räknat ut att vi hade 109 arbetsfria dagar förra året. Av dem var 104 lördagar och söndagar och fem var röda dagar som inte inföll på en lördag eller söndag. Och av de fem är det bara två som var kyrkliga, de andra var sekulära. De flesta stora kyrkliga helgdagar som juldagen, påskdagen, pingstdagen och midsommardagen infaller på helger.

I fallet med Riksrevisionen har det visat sig gå bra, Qaisar Mahmoud fick ett snabbt svar av sin chef som sade att det går bra att byta bort en högtid mot en annan, så länge man kommer överens med sin chef om det. En sådan individuell lösning, mellan arbetsgivare och anställd, har Skånberg dock inget emot.

Dagen

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt