tisdag 18 januari 2011

Så blir analfabeter en resurs på svensk arbetsmarknad

ANALFABETER I Alvesta hölls på måndagen en dialogdag anordnad av Allbo lärcenter på temat ”Så blir analfabeter en resurs på svensk arbetsmarknad”. Temadagen är ett steg i förstudien Skola och yrkesutbildning i Kronobergs län med syftet att lägga grunden till ett länsövergripande forum för arbetet med att etablera nyanlända.

Projektledare Stefan Gustafsson säger till Smålandsposten att de nu måste samverka för att kunna leva upp till den nya etableringslagen och att det nu är dags att ta tag i problematiken.

Enligt den nya lagen ska en nyanländ som fått uppehållstillstånd vara etablerad på arbetsmarknaden inom 24 månader. Många av de som kommer till Sverige saknar dock studiebakgrund och enbart studierna på SFI tar lång tid. Tanken är att studier ska kunna kombineras med enklare yrkesutbildning med såväl praktik som studiebesök.

Enligt Gustafsson ska de så kallade etableringslotsarna snabbt kopplas in, viktigt är också att alla organisationer och myndigheter samarbetar för att få ett bra resultat. Han efterlyser även bättre resurser.

– Vi måste tänka mer långsiktigt. De pengarna vi satsar i början får vi igen många gånger om ifall den nyanlände får jobb.

Även representanter från bland annat frivilligorganisationer, SFI, länsstyrelsen och länets kommuner deltog.

– Vi ska kunna erbjuda smörgåsbord i inlärning på andra ställen inom pendlingsavstånd än bara den egna kommunen, säger Gisela Andersson, integrationsdirektör på länsstyrelsen.

En intressegrupp kommer att arbeta vidare med samverkan och i vår kommer man att ansöka om pengar från Flyktingfonden för att göra realitet av idéerna i projektet.

SMP

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt