fredag 28 januari 2011

Polisen i Norrbotten grep några i litauisk stöldliga

STÖLDLIGA Den senaste tiden har en rad inbrott förövats i villor runt om i Norrbottens län, till exempel i Rosvik, Kalix och Kiruna. Inbrotten har skett med samma tillvägagångssätt på de olika orterna och polisen har haft anledning att misstänkta att gärningsmännen var de samma. Ligans specialitet har varit guld och smycken. Nu har man gripit några i ligan.

Genombrott

Måndagen den 24 januari kom dock ett genombrott. Polisen fick larm om iakttagelser som gjorde att man började spana efter en utländskregistrerad bil i trakterna kring Boden. Ett flertal polispatruller kallades till Boden på sena måndagseftermiddagen och spaningarna koncentrerades till Ica Kvantum på Bodenvägen, där den aktuella bilen fanns. Tre män fanns i bilen. De gjorde ett besök i butiken och polisen positionerade sig runt det aktuella fordonet. När männen kom tillbaka till bilen och körde iväg, stoppade polispatrullerna bilen på riksväg 97.

Det blev en fullträff. De tre männen, varav två är 27 år och en 30 år, är litauer och har nu häktats för ett inbrott. Men de är misstänkta för en lång rad av villainbrott. Luleå tingsrätt ansåg i enlighet med kammaråklagare Folke Ailinpietis yrkande att männen skulle häktas på sannolika skäl misstänkta för grov stöld. Grund för dessa frihetsberövanden var risken för att litauerna undandrar sig lagföring eller straff, att de fortsätter sin brottsliga verksamhet och risken för att de på fri fot genom att undanröja bevis eller på annat sätt försvårar utredningen.

Tyvärr är Sveriges gränser som öppna spjäll. Två av de tre männen är nämligen sedan tidigare kända av det svenska rättssystemet. Förra våren greps de efter ett inbrottsförsök i Visträsk efter en stöldturné i länet.

Inbrotten fortsätter

Efter måndagens gripande trodde polisen först att man knäckt ligan. Men det varade inte längre. På tisdagen fortsatte inbrotten med ett besök i Jokkmokk hos en villaägare. Guld och smycken stals. På onsdagen skedde ett nytt inbrott i Luleå där man stal guldvaror för över 200.000 kronor stulits och samma dag var det inbrott i Älvsbyn.

Erik Kummu, vakthavande polisbefäl i länet, säger att de nu aktuella tjuvarna beter sig på samma sätt som tjuvarna i våras. De rekognoserar i villaområdena och spanar ut vilka villor som är tomma. Sedan gör de inbrott där.

- De är bara intresserade av guld och smycken, konstaterar Erik Kummu.

Polisen är tacksam för tips på personer som beter sig ovanligt i bostadsområdena runt om i Norrbotten. Den som ser något kan ringa 114 14.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt