torsdag 27 januari 2011

Muslim experimenterar tar av sig slöja för att söka jobb

MUSLIMSKT EXPERIMENT Ofta får vi läsa om muslimer med slöja som känner sig så kränkta om de blir åtsagda att ta av sig slöjan vid jobbsök. Reaktionen blir oftast en DO-anmälan och tanken på att ta av sig slöjan finns bara inte. En praktiserande muslim får helt enkelt inte ta av sig den, annars är hon inte en ”god muslim mot Allah”. Frågan är om detta inte är lite godtyckligt ändå och vad vi ska tro, för tydligen kan man ta av sig den lite som man vill när det behagar.

Det handlar om arbetslösa 20-åriga Sara Sakhnini i Sölvesborg, som även praktiserat som ombudsman i SSU(ledamot i kommunfullmäktige). För ett och ett halvt år sedan tog hon på slöjan och har sökt många jobb. Sara skriver på sin blogg att hon började bära slöja för att markera sitt ursprung lite mer, komma lite närmare islam och framför allt bevisa att slöjan är en symbol för att visa sin tro och dölja sin skönhet och inte något kvinnoförtryckande som männen bestämt för att ta kontroll.

Men sedan en vecka tillbaka har hon tagit av sig den igen. För nu tänker hon testa arbetsgivarna om det är lättare att få ett jobb utan.

– Jag vill se om arbetsgivarna reagerar annorlunda och tycker att jag är mer anställningsbar utan slöja, säger Sara Sakhnini.

– Än så länge vet jag inte om det har med slöjan att göra eller inte, men det är just det jag vill ta reda på, säger Sara Sakhnini.

Resultatet tänker hon sedan skriva en bok om. Världens tunnaste får man förmoda. Om en eventuell attitydförändring mot henne efter att ha slängt slöjan svarar hon:

– Svårt att säga efter så kort tid. Vissa reagerar, andra reagerar inte alls.

Och hon hoppas att hennes samhällsexperiment inte ska misstolkas heller.

– Det finns säkert de som tycker att jag nu missbrukar det som slöjan står för i kulturell och religiös betydelse, men det är inte alls det jag är ute efter, säger Sara Sakhnini.

Med slöja
Utan slöja
Sydöstran

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt