MALMÖ Under julhelgen och dagarna efter har tio så kallade “ensamkommande flyktingbarn” om dagen kommit till Malmö, jämfört mot tre i vanliga fall. Akut platsbrist råder och Malmö kommun vädjar nu om hjälp.
– Varför det kommer så många extra under just julen vet vi inte, säger Lene Cordes på Sociala resursförvaltningen i Malmö.
Mottagningen är frivillig och ute i landet finns inte tillräckligt många kommuner som vill ta emot “barnen”.
– I princip är det helt stopp med anvisningar ut till kommunerna. Och även om det blir fler platser hinner vi inte ikapp eftersom det kommer så många hit till oss.
– Vi vet ju att de kommer och då måste man, det vill säga regeringen, skapa något hållbart, kanske behövs det lagstiftning eftersom kommunerna inte tar sitt ansvar, säger hon.
Meningen är att de unga invandrarna ska stanna på transitboendena i upp till ett par veckor och sedan slussas vidare till andra kommuner medan Migrationsverket prövar deras skäl till asyl. Med den stora mängden som nu kommer, och kommunernas ovilja att ta emot några fler “barn”, blir den tiden i stället tre månader eller mer.
Malmö är en av landets så kallade ankomstkommuner och enligt Cordes kommer “barnen” direkt till Migrationsverkets asylenhet, direkt till boendet eller upptäcks i någon form av transport på Öresundsbron. Hur de tagit sig ända vägen till Sverige är ofta svårt att få klarhet i.
Tidigare i år rapporterades det att många av dessa försvunnit, hela 69 stycken, från boenden i Malmö.
– Endast en tredjedel av dem som avvikit hade sökt asyl. De allra flesta tar sin väska och sticker. Man är på väg till övriga Sverige eller till Norge, på väg någon annanstans. Vi har ingen misstanke om att de skulle vara utsatta för trafficking, säger hon.
I dag finns 13 boenden runt om i Skåne varav tio drivs i privat regi.
– Utgångspunkten var att vi själva skulle driva dem men det kom så många så snabbt att det inte gick.
I utgångsläget fanns 60 platser, vilket inte täcker det faktiska behovet på länga vägar, som ligger på drygt 300 platser.
I Danmark planerar man nu att sända tillbaka “barnen” till en mottagningsenhet i Afghanistan utan någon individuell prövning.
– Det är faktiskt en mänsklig rättighet att söka asyl, säger Lene Cordes.
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt