tisdag 21 december 2010

Zigenarliga häktade stal från 82-årig kvinna

VANETJUVAR Landskronapolisen har under en tid spanat på en liga som man misstänkte för att ha begått ett flertal åldringsbrott. I fredags förmiddag följde spanarna efter fem personer, två män och tre kvinnor, till Malmö. Vid Skånes universitetssjukhus i Malmö kunde spanarna se på när de fem stal från en 82-årig kvinna. Kvinnan var ifärd med att ta ut pengar ur en uttagsautomat när polisen observerade att några av ligans medlemmar stod bredvid och noterade kvinnans kortkod. Därefter anslöt resten av brottslingarna och hjälptes då åt att distrahera den gamla kvinnan så att de kunde stjäla henner bankkort.

Spanarna tog hjälp av polisen i Malmö och de fem, som försökte fly, greps i bil. De anhölls senare efter beslut av åklagare. De fem anhållna är mellan 17 och 52 år gamla. De är hemmahörande i Landskrona. Flera av de misstänkta är släkt med varandra. I förhör med polisen har de nekat till brott, trots att de togs på bar gärning.

De är i nuläget misstänkta för grov stöld från funktionshindrad. Och polisen misstänker att de begått betydligt fler stölder från äldre än den vid sjukhuset.

Det finns trådar som leder upp till Landskrona som också ska utredas. Det gäller samma typ av brottslighet, säger utredningsledaren Ronny Ivehed.

För en tid sedan dömdes en kvinna från Landskrona för ett flertal stölder från äldre runt om i Skåne i somras. Och två personer som tillhör samma personkrets som henne har nyligen ställts inför rätta för samma typ av brottslighet i Göteborg. Om de två utredningarna har koppling till gripandet i Malmö är dock inte känt.

Under måndagen begärde åklagaren samtliga fem häktade misstänkta för grov stöld. Åklagaren anser att de kan försvåra utredningen om de skulle befinna sig på fri fot.

Misstänkta för grov stöld och häktade är:

Toni Constantin, född 1988-12-19

Ionel Constantin, född 1958-03-25. Anges som varandes statslös. Bor på samma adress som Toni Constantin.

Jana Rushticova, född 1974-09-23. Medborgare i Tjeckien, saknar adress i Sverige.

Felicia Bladson, född 1982-10-24

Gabriela Miclescu, född 1993-03-03. Medborgare i Rumänien.

hd.se

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt