tisdag 28 december 2010

Ateister bakom slopade julavslutningar?

OSKARSTRÖM Veckorna innan jul kunde vi nästan dagligen rapportera om skolor som slopat de traditionella julavslutningarna i kyrkan då det kunde “kränka” någon elev. Även Skolinspektionen hade synpunkter och gjorde sitt bästa för att utradera alla tecken på Sveriges kristna arv från avslutningarna.

En av dessa skolor var Esperedskolan i Oskarström, vars rektor ansåg att hon skulle göra sig skyldig till tjänstefel om det hela blev för religiöst. Således flyttades den traditionella julavslutningen från kyrkan till skolans gymnastiksal.

Dock hölls ändå en kyrklig avslutning utom skoltid genom ett privat initiativ, dit de som ville fick komma.

I våras startades Facebook-gruppen “Vi som vill ha Oskarströmsskolornas skolavslutning i kyrkan” efter att sommaravslutningen i kyrkan var hotad. I juni kunde man konstatera att gruppen hade påverkat till att sommaravslutningen trots allt kunde hållas traditionsenligt i kyrkan.

Inför julavslutningen blossade debatten upp igen. I gruppen, som i skrivande stund har drygt 500 medlemmar, uppmanade någon till misshandel av rektor Carina Uvenfeldt vilket resulterade i att hon fick polisbeskydd både vid sin bostad och skolan.

Debatten väckte starka känslor och inläggen i gruppen blev alltmer hätska. Många drog paralleller till de många anpassningar det svenska samhället gör för att tillgodose diverse gruppers önskemål, och i synnerhet muslimers. Något som gruppens skapare tröttnade på och hoppade av på grund av “alla rasistiska inslag som hela tiden poppar upp”.

Initiativtagaren till den alternativa kyrkliga julavslutningen, Lina Henrysson, ställer sig frågande till varför debatten ska handla om just muslimer och tillskriver ateister de slopade kyrkliga avslutningarna:

– Egentligen förstår jag inte varför vissa bara vill att allt ska handla om muslimer. Inga muslimer har haft synpunkter på våra avslutningar i Oskarström. Dessutom har vi inte en enda muslim på Esperedskolan, säger Lina Henrysson och fortsätter:

– Det är ju svenska ateister som ligger bakom Skolverkets inställning till avslutningar i kyrkan. Debatten borde handla om det i stället.

Hallandsposten

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt