onsdag 8 december 2010

Dansk polis arresterar illegala invandrare


.
ILLEGALA INVANDRARE Dansk polis genomförde igår natt en aktion mot ett härbärge för hemlösa i Köpenhamn. Upprinnelsen är att en organisation för hemlösa, Koefods Kælder, klagade på att sovplatserna i stor utsträckning upptas av illegala invandrare, vilket lett till att danska hemlösa ibland inte får plats. Även Missionen for Hjemløse upplever detta problem. Strax därpå framträdde en voluntär, Ditte Geraae, i TV 2 Lorry och uppgav att härbärget "Den Varme Seng" domineras av två ligor av kriminella östeuropéer.

Socialminister Benedikte Kiær för Det Konservative Folkeparti uppsökte då oannonserat "Den Varme Seng" tillsammans med representanter för media. Stor kalabalik uppstod naturligtvis, och i samband med att kameramän fyllde stället, smet de illegala utlänningarna ut. Ministern fick utstå en rejäl skopa ovett av härbärgets grundare och föreståndarinna April Chris.

I Danmark får man emellertid inte driva härbärgen för utlänningar. "Den Varme Seng" är det enda härbärge i Köpenhamn som öppet trotsar förbudet. Härbärget har 175 sängplatser och drivs av April Chris sedan januari 2010.

Efter besöket skickade socialminister Benedikte Kiær ut ett pressmeddelande:

Natthärbärgen är till för människor som annars skulle tvingas sova på gatan. De ska inte vara billiga vandrarhem för folk som är här illegalt. Vi ger pengar till kuddar, sängar och madrasser, så att människor, som annars skulle ligga på en bänk ute i kylan, kan komma in och få en varm säng. Men det går ofta till besökare som inte har en laglig grund för att vistas i detta land.

Vi kan inte försvara att människor sover ute i frost och kyla – oavsett juridisk status. Det ändrar dock inte det faktum att dessa människor har kommit hit utan att kunna försörja sig själva och de ska därför resa ut ur landet igen. Vi vill inte att nödhärbärgen i Danmark ska förvandlas till magneter för ekonomiska flyktingar.

[..]

När jag läser i tidningen B.T. om en ghanes, som till vardags är bilmekaniker i Italien och endast är på kort visit i Danmark, men likväl bor på ett härbärge i innerstaden, då är det ett klart missbruk av systemet. Ett härbärge ska inte fungera som ett budgethotell.

Socialministern kontaktade i samband med detta dessutom sin partikollega justitieminister Lars Barfoed, och bad om att illegala invandrare som befinner sig i Danmark, särskilt i Köpenhamn, skyndsamt ska utvisas. Till skillnad från i Sverige, tog justitieministern tag i ärendet på en gång. Order utgick till polisen, som agerade redan efter ett par dagars planläggande.

Resultatet av aktionen? Enligt tidningen Politiken var 69 av 91 hemlösa anhållna efter några timmar, samtliga av dem utländska medborgare.

“Nu ska ta reda på om de har rätt att uppehålla sig i Danmark, eller om de ska utvisas. Det hela kommer ske i tätt samarbete med Udlændingeservice”, sa Lars Christian Borg, presstalesman för Köpenhamnspolisen.

Aktionen skedde klockan tre på natten i närvaro av härbärgets grundare och föreståndarinna April Chris. Hon har fått utstå häftig kritik, och säger sig nu acceptera att polisen genomförde kontrollen.

"Vi har inlett ett samarbete med polisen, för att avliva myter en gång för alla. Så vi har faktiskt även bett om ett sådant initiativ, eftersom det också har ett signalvärde. Vi genomförde själva en kontroll i söndags, då vi stängde av hela huset", sa hon till Berlingske Tidende.

April Chris bjöd visserligen in polisen till att medverka vid söndagens kontroll, men polisen valde att inte komma då överraskningsmomentet var som bortblåst. Söndagens interna genomsökning fann föga förvånande inget misstänkt i form av narkotika eller tjuvgods.

Resultatet blev dock annorlunda när polisen kom oannonserat igår natt. Denna gång fick April Chris reda på den förestående kontrollen precis innan den skulle genomföras. Även om sammanställningen inte är klar, har polisen bekräftat att man funnit både narkotika och förmodat tjuvgods.

Vi hittade själva ingenting i söndags, men vi kan ju inte veta vad folk har gjort sedan dess, och det finns även nya ansikten varje dag, säger April Chris till tidningen.

Sydsvenskan, i vanlig ordning, använder sig av rubriken "Dansk räd mot hemlösa"…. och ger naturligtvis ingen bakgrund till aktionen. Vad annat var att vänta.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt