fredag 17 december 2010

Kritik mot socialtjänst som använde ordet zigenare

KARLSHAMN Socialstyrelsen anser att socialtjänsten i Karlshamn gjorde fel som använde ordet ”zigenare” i sin dokumentation kring fallet Lollo, en flicka som hotades av utvisning till Kroatien, och kräver nu bättring på flera punkter.

Efter att Socialstyrelsen granskat fallet anser de att socialnämnden nu måste redovisa hur man framledes har för avsikt att garantera att alla människor möts med respekt.

Socialstyrelsen skriver i sitt beslut att socialtjänsten i Karlshamn borde veta att inga offentliga organ i Sverige eller EU längre använder uttrycket. Anmälaren, Anders Englesson (MP), anser att den socialsekreterare som skrev ”zigenare” är olämplig för sitt jobb och borde skiljas från sin tjänst.

Kritiken avser också tvångsomhändertagande av barn i det egna hemmet där barnets säkerhet och omvårdnad inte kan garanteras. I fallet med Lollo blev hon placerad i den egna familjen men socialtjänsten hade bara kontakt med henne på vardagar och under en helg blev hon åter igen misshandlad av sin pappa. Hon tvångsomhändertogs då på nytt och blev i stället placerad i ett annat familjehem.

– Jag kan inte se att Socialstyrelsen är särskilt allvarlig i sin kritik. Man måste komma ihåg att det här var en väldigt speciell situation där vårt stora problem var att två lagar krockade. Vi hade ansvar för att skydda ett barn samtidigt som hon skulle utvisas tillsammans med sin familj.

Socialnämndens avgående ordförande Gun Hedlund (FP)

När det gäller brukandet av ordet ”zigenare” anser hon dock att det hela fått för stora proportioner och anser det vara upp till zigenarna, eller romerna, själva att bestämma hur de vill bli benämnda.

BLT

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt