lördag 11 december 2010

Gäng tvingade offer att köpa teknikvaror under hot

MALMÖ Bedrägeriroteln har under hösten fått in mellan tio och femton anmälningar från män i  18-20-årsåldern som berättat att två, tre okända män kommit fram till dem på stan när de suttit på en bänk, väntat på bussen eller varit på McDonald’s. Under hot har de tvingat offren att handla dyra teknikvaror.

Först tar de kontakt med offren lite vänligt och sen blir det mer och mer hotfullt. I bil eller till fots har sedan de unga männen tvingats med till ett närliggande köpcentrum där de köpt teknikvaror, som Iphone, på kredit i sitt eget namn. I vissa fall har hot om våld förekommit, i andra har inga hot uttalats med situationen varit hotfull och i något fall har pistol använts för att skrämma.

I något fall har offren fått en symbolisk summa för köpet.

En av de drabbade har fått en faktura på 30 000 kronor. Magnus Nilsson på polisens bedrägerirotel rekommenderar de som blivit utsatta att kontakta bolagen och förklara situationen och nämna att förundersökning pågår.

– Det är inte alls lätt att komma ur det här efteråt. I princip kan bolagen driva det här vidare. De har ju varit godtrogna när de tecknat avtal med kunden och trott att de gjort en seriös affär. De vill ha betalt för sin produkt naturligtvis.

Större delen av offren har inte känt igen gärningsmännen vilket försvårat polisens arbete. I måndags dök dock en 19-årig anmälare upp som säger sig känna igen båda männen som tvingade honom till köp i flera butiker vilket ledde till att en 21- och 19-årig man greps för olaga tvång samt bedrägeri.

De båda är kända av polisen sedan tidigare, bland annat misstänks de för en bedrägerihärva där en liga tros ha kommit över miljonbelopp genom att beställa elektronikvaror på faktura och sedan hämta ut dem med falska eller stulna id-kort.

SDS

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt