torsdag 2 december 2010

Gryningspyromanen gripen igen efter storbrand

GRYNINGSPYROMANEN Gryningspyromanen Ulf Borgström, född 1963, som nyligen satt misstänkt för bland annat mordbranden i en mölla från 1800-talet och en obebodd villa, är åter gripen nu anhållen på sannolika skäl för (grov) mordbrand mot ett flerfamiljshus natten till idag i Ystad. 37 familjer fick evakueras. Men det kunde ha slutat illa, mycket illa. Han kommer att begäras häktad till helgen.

Sent på eftermiddagen i går brann det på två andra ställen i Ystad. Polisen misstänkte Borgström och letade efter honom. När branden i flerfamiljshuset startade vid 02.30-tiden fick polisens spaningsgrupp tag i honom några hundra meter därifrån, drygt tio minuter senare. Men då visste inte poliserna om den pågående storbranden, jakten handlade istället om de två föregående bränderna på eftermiddagen.

Branden i flerfamiljshuset på Bollhusgatan startade på vinden och spred sig sedan till förråden. De sömndruckna hyresgästerna väcktes av poliserna som sprang och knackade på alla dörrar. Ingen kom till skada, och man blev inkvarterad i en närbelägen lokal i den iskalla och snöiga skånska natten.

Borgström tog man i närheten på Österportstorgatan. Ett tiotal poliser hade under onsdagskvällen uppsikt över ett stort område i centrala Ystad. Gryningspyromanen hade under kvällen inte påträffats av polisen förrän vid gripandet.

– Vi var angelägna att veta var han fanns och vi var oroliga för fler bränder. Vi hade haft två bränder tidigare under dagen och sen påträffas han ute vid den tidpunkten några hundra meter bort. Dessutom har han under kvälllen varit synlig i samma område, säger Anders Telsing, närpolischef polisområde Österlen.

Han anhölls några timmar senare på sannolika skäl misstänkt för mordbrand endast för flerfamiljsbranden i nuläget. Och nu har man lite bättre teknisk bevisning än tidigare, enligt polisen, då man säkrat en del spår.

PPPRESS

Historik

Ulf Borgström är en följetong i trakterna kring Ystad, på Österlen och i andra län i många år och har länge gäckat den skånska polisen. Mängder med mordbränder till värden för hundratals miljoner kronor har inträffat men varje gång Ulf Borgström ställs inför rätta blir han stort sett frikänd med några få undantag. Enorma polisiära resurser har lagts ner på att försöka få honom fälld, främst genom teknisk bevisning men även ständig spaning på honom. Men spaningsinsatsen dygnet runt avbröts för drygt en månad sedan av oklar anledning. Troligen handlar det om överskriden budget.

Förra gången det brann lyckades han skaka av sig spanarna under en kort stund och då brann det igen, i möllan och villan på natten. Gripandet dagen efter ledde enbart till att han släpptes efter häktningsförhandlingarna. Han själv hatar polisen och nekar alltid. Trots att det är uppenbart att Borgström är gärningsmannen i merparten av bränderna måste det till teknisk bevisning och från ett gripande till en fällande dom är det således en lång väg. I princip kan man numera skönja ett mönster. Han tänder på, grips, nekar, häktas, släpps och får skadestånd – och du betalar för hans framfart…

Summering av många misstänkta mordbränder

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt