lördag 4 december 2010

Anti-intellektet slår tillbaka Masoud Kamali gör comeback

ESKAPISM Efter en lång rad travestier utan dess like maskerade som politiska utspel trodde och hoppades många av oss att den ökända Masoud Kamali, mannen som bland annat hävdar att det inte existerar någon speciell hederskultur och 2004 tillsattes som regeringens särskilde utredare i diskrimineringsfrågor av dåvarande integrationsministern Mona Sahlin med ytterst tveksamma resultat, är tillbaka med ännu ett intellektuellt debacle.

Kamali är dessutom samma man som på fullt allvar hävdat att den behandling han tvingats utstå i Sverige har varit värre än den han upplevde i mullornas Iran (DN 2006-08-06). En mer oseriös och verklighetsfrånvänd mångkultursivrare går knappast att hitta.

Nu gör han dock “comeback” med en debattartikel på Newsmill som handlar om skammordet på 21-åriga Jian i Katrineholm den 15 november. Efter en lång rad debattinlägg i ämnet, bland annat av jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (Fp) som poängterar att de som för några år sen uppmärksammade den så kallade hedersfrågan anklagades för att underblåsa rasism enligt just Kamali, vill så även Kamali göra sin röst hörd. Och han gör ingen besviken utan levererar enligt tidigare modell – nu heter det bland annat att Sabuni fått sin ministerpost för sitt fjäsk för vita.

Att använda personer med invandrarbakgrund för att bedriva en rasistisk politik och debatt är numera väletablerat i många euroepiska länder som Frankrike, Danmark, Holland och Belgien. Detta har också en sociologisk förklaringsmodell som kallas “det symboliska våldet” av den franske sociologen Pierre Bourdieu. Det symboliska våldet utövas av privilegierade grupper genom ett system av belöning och straff. De som försvarar privilegierade grupper belönas och andra som kritiserar dem straffas. Sabuni och en del andra har fått sin belöning och tusentals andra som inte accepterar ett diskriminerande system som bevarar och reproducerar “vithetens överhöghet” bestraffas.

Sabuni kunde höja rösten mot den utbredda diskriminering och rasism som drabbar många unga tjejer och killar med invandrarbakgrund som söker utbildning, jobb och en plats i det svenska samhället. Men vi också vet att om hon hade gjort det så skulle hon inte dela på vithetens privilegier och komma in i de fina salongerna. När jag skrev om detta för några år sedan och förutsett att Sverigedemokraterna är den grupp som kommer att vinna mest på den mediala propagandan om hedersmord och Sabunis demonisering av personer med invandrarbakgrund var det ramaskri i privilegierade gruppernas megafoner, nämligen de etablerade dagstidningarna, som t.ex. DN och SvD. Idag har vi facit i hand men Sabuni kan inte spela någon annan roll än vithetens försvarare.

Jag håller med Eva-Britt Svensson att “ordet hedersmord är rasistiskt” eftersom den syftar till att hänga ut en grupp människor “från Mellanöstern” som inte delar mycket än att de eller deras föräldrar har vandrat in i landet någon gång under sina liv. Sabuni fortsätter att reproducera de privilegierade gruppernas privilegier.

Ett uttalande som den alltid kloka Nima Dervish reagerade på och går i genmäle i en uppföljande debattartikel:

Masoud Kamali hävdar i Newsmill (1/12) att ordet hedersmord är rasistiskt och att Nyamko Sabuni “har fått sin ministerpost som tack för sitt fjäsk för vita”.
Man häpnar över att en “antirasist” kan vara så flagrant rasistisk. Där andra ser en svensk politiker ser Kamali blott en svart person: maktlös och beroende av De Vita som bestämmer över henne som vore hon en slav i den amerikanska södern.

Når hon en hög position kan utbildning, erfarenhet eller nätverk inte ha haft något alls med saken att göra, utan det var fjäsket för hennes vita herrar.
Det tycks vara otänkbart för Kamali att Sabuni faktiskt kan ha hyst de åsikter som hon uttryckt genom sin karriär, ty De Bruna tänker självständigt enbart när de tycker som kalif Kamali.

[...]

Kamali skriver: “Ingen har förnekat det specifika i mordet på ‘olika’ kvinnor. Olikheten däremot står inte för ‘kultur' eller nationalitet utan för historiska och socioekonomiska förhållanden skapat med god hjälp från rika västländer.”
Ursäkta, men vad är “kultur” om inte resultatet av “historiska och socioekonomiska förhållanden”?!
Så om en tjej i Dohuk, Karachi eller Amman mördas av sin far, farbror eller bror för att hon befläckat deras heder genom att inte vara kysk så ligger felet hos… väst?! Inte kan väl blattar ha egna värderingar utan är viljelösa dockor, ständigt styrda av väst!

Kan Kamali vara vänlig och förklara exakt HUR västländerna har “skapat” konceptet om att mannens heder ligger mellan kvinnans ben?
“Rika västländer?” Kan Kamali precisera lite? Har Sverige (med ett av världens bästa välfärdssystem) också deltagit i skapandet av hederskulturen? Snacka om förstasidesstoff!
Vilka ledare spann detta onda väv? Höll de konferenser? När? Var det efter andra världskriget? Räknas i så fall sönderbombade Tyskland till det “rika” väst? Ingår även stormakten Sovjet i “väst”?
Var det efter Osmanska rikets fall? Medeltiden? Eller hade korsriddarna så subtila metoder? Jag som trodde att de bara slaktade folk på det gamla hederliga sättet.
Puffade cheferna för OSI och MI6 på sina cigarrer och utbrast: “De är så förbaskat liberala och frigjorda i Mellanöstern, låt oss försvaga dem inifrån genom att vända fader mot dotter”?
Hur gick allt detta till? Har Kamali googlat fram superhemliga dokument på de konspirationssajter som Mohamed Omar brukar hänga på? Har Julian Assange läckt ut dokument till Kamali?
Gick turbanklädda CIA-agenter från by till by och manipulerade männen? “Ska du verkligen tolerera att tösen din håller på så där? Hon är en hora. Skäms du inte? Här, ta min schweiziska kniv.”
Jag ber dig herr professor. Upplys oss!

[...]

Jag ska anstränga mig och ta Kamalis analys på allvar – och tillämpa den på honom själv. Fick inte han sin höga post som regeringens särskilde utredare i diskrimineringsfrågor genom den vita makthaverskan Mona Sahlin? Talar han kanske av egen erfarenhet? Var Kamalis förnekande av hedersvåldets existens i själva verket fjäsk för de vita kulturrelativisterna i maktens korridorer?

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt