söndag 12 december 2010

Försvarsanställd varnade bekant timmar före dåden

SJÄLVMORDSBOMBNINGEN En person inom Försvarsmakten ska i går, blott några timmar innan dåden, ha varnat en bekant för att uppehålla sig på Drottninggatan. Enligt uppgift ska han ha sagt att “det kan hända mycket där”.

Enligt Försvarsmaktens presstjänst är detta okända uppgifter som nu ska kontrolleras. Informationsdirektör Erik Lagersten säger i ett uttalande:

Försvarsmakten har inte i förhand känt till planerna på eller omständigheter kring de inträffade händelserna. Om så hade vore fallet hade Säpo som ansvarig myndighet i denna typ av ärenden omedelbart informerats.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, säger till TT att någon uppenbarligen tycks ha haft förhandskännedom om att något skulle inträffa på Drottninggatan på lördagskvällen.

– Man kan fråga sig var den försvarsanställda fått den här informationen, vilka fler som visste och av vilken art den har varit.

Agrell är övertygad om att uppgiften kommer att komma fram i ljuset förr eller senare, förutsatt att den stämmer.

– Har det funnits varningsinformation inom underrättelsesystemet då kan vi räkna med att detta kommer att bli känt. Jag betraktar det som uteslutet att sådan här information skulle kunna städas bort.

Han betonar också svårigheterna med att hantera uppgifter om den här typen av attentat.

– Om man vidtar åtgärder måste man spärra av och utrymma stora delar av centrala Stockholm. Det är möjligt att genomföra men det handlar om hur pålitlig informationen är.

– Det kan ju finnas information som är tillräcklig för att en person ska varna en bekant, men inte tillräcklig för att tömma hela centrala Stockholm.

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, blir förvånad när han delges uppgifterna.

– Jag ställer mig tveksam till de här uppgifterna, men är de sanna så är det väldigt allvarligt.

Han säger att tidigare har relationerna mellan de svenska underrättelseorganen varit frostiga men också att de ska ha förbättrats under de senaste åren.

GP

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt