måndag 6 december 2010

Finska zigenare missshandlade man på McDonalds

ZIGENARMISSHANDEL Under natten mot tisdag i förra veckan befann sig ett gäng på fem-sex finska zigenare. 35-40 år, på McDonalds på Vaksalagatan i Uppsala. De betedde sig allmänt illa åt. Då blev de tillsagda av personal men detta ignorerades. En svensk kund och dennes kompis sa då till gänget. Istället för att lyssna så gav man sig på den ene killen. Bland annat slog de ner honom med en stol och sparkade på honom. Sedan flydde gänget fältet i en bil.

Se fragment av misshandeln i inslaget på UNT Blåljus. Tidskod: 03:41

Zigenarkvinnor och deras dräkter

I en lång artikel i Dagens Nyheter 28/11 intervjuas ett gäng zigenarkvinnor om svenskarnas sura blickar efter dem på stan. En bit ner står följande:

Hilkka Lindgren skojar om att flera av hennes romska vänner därför flyttat till Finland – romer är specifikt omnämnda som nationell minoritet i den finska grundlagen, och staten sägs betala ut frikostiga bidrag för att de ska kunna bevara sina traditionella dräkter.

Men något generellt bidrag till romer som vill köpa nya kläder betalar finska kommuner inte ut. Vad det handlar om är en kompletterande del av "utkomststödet", med andra ord den finska motsvarigheten till det behovsprövade försörjningsstöd som vi även har i Sverige. I Sverige går 520 kr i månaden av försörjningsstödet till kläder. Annika Öquist, utredare på Socialstyrelsen, säger att det inte finns någonting som hindrar de finska romer som beviljats försörjningsstöd att även söka ytterligare bidrag för att ha råd att sy upp sina traditionella kläder.

– Vi har en ramlag och gör sedan individuella bedömningar utifrån behov. Jag känner inte till att någon finsk rom har sökt den här typen av bidrag, men det är en intressant fråga. Socialtjänstlagen säger att kulturella hänsyn ska tas, och vi har ju också annan lagstiftning om nationella minoriteter. Socialtjänsten i kommunerna har stora möjligheter att betala ut den här typen av bidrag. Det är individuell prövning efter behov som styr.

DN

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt