fredag 3 december 2010

Förbudet mot halalslakt upphävs?

EFTERGIFTER I går ägde ett möte rum mellan företrädare för omkring 50 olika trossamfund och civilminister Stefan Attefall på regeringskansliet Rosenbad i Stockholm som bland annat handlade om att eventuellt häva det svenska förbudet mot halal- och kosherslakt.

Mötet beskrivs av de inblandade parterna som positivt och ett första steg mot en öppnare relation mellan staten och trossamfunden sägs ha tagits. På plats fanns bland annat ökända Mahmoud Aldebe, ordförande för Sveriges muslimska förbund, som var eld och lågor:

– Det var ett av de mer konkreta möten som vi har haft med en representant för regeringen och det respekterar vi.

Ärenden som behandlades var snabbare handläggning av arbets- och uppehållstillstånd för utländska medarbetare, ekonomiskt stöd till invandrarsamfundens lokalbyggen samt möjligheten till halal- och kosherslakt.

Attefall kallade mötet spännande, intressant och berikande.

– När det gäller halal- och kosherslakt tar jag gärna ett samtal med jordbruksministern för att hitta en lösning. Jag tror det är för enkelt att göra detta enbart till en djurrättsfråga. Framför allt vill jag vara med om att synliggöra trossamfunden och deras bidrag till samhället. Men de måste också själva bli bättre på att visa sin betydelse.

Ministern säger sig också välkomna en dialog även med samfund som inte får bidrag genom SST, Nämnden för statligt stöd till trossamfund, för att främja framväxten av interreligiösa råd i kommunerna samt se över de framtida formerna för kontakt mellan regeringen och trossamfunden.

En annan fråga som togs upp under mötet var samfundens möjlighet till att bidra till integrationen i samhället, bland annat genom att tillhandahålla mötesplatser för nyanlända.

Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift, varnar dock för ett synsätt som gör trossamfunden till verktyg för staten eller samhället i stort:

– Om man förr såg religionen som ett hinder för integration, så kan det nu finnas en risk för att religionen instrumentaliseras. När det gäller integration är det som med lycka – det blir inget av att bara tala om det, men om samhället i stort fungerar på alla nivåer, så kommer det av sig självt.

Världen idag

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt