fredag 17 december 2010

Mercedes visar samhällsansvar engagerar sig för mördad norska

SAMHÄLLSANSVAR För två år sedan hittades den 23-åriga norska studenten Martine Vik Magnussen mördad i ett soprum i ett fashionabelt lägenhetskomplex i London. Hennes efterlysta mördare, tillika våldtäktsman, Farouk Abdulhak har hållit sig undan rättvisan i hemlandet Jemen. Brittisk polis tror att han får hjälp att hålla sig gömd av sin far Shaher Abdulhak som är mångmiljardär med anknytning till flera västerländska företag. Shaher Abdulhak har i flera år haft ensamrätt på Jemens import av Mercedes. Men nu bryter tillverkaren Daimler AG samarbetet sedan de, likt flera andra företag, fått ett brev från en grupp norska stortingsrepresentater som informerat om läget samt uppmanat företagen att värdera sin relation till den mordmisstänktes far.

Vi tar deres bekymringer alvorlig. Daimler er strengt forpliktet av etiske retningslinjer, og vi forventer det samme av våre forretningspartnere. Basert på våre egne overveielser har vi allerede avsluttet distribusjonsrettighetene til United Engineering & Automobile Co. Ltd i Jemen, et selskap knyttet til Shaher Abdulhak. Forretningssamarbeidet vil bli effektuert i henhold til juridiske begrensninger i september 2011.

Brevet var även adresserat till bland annat Coca Cola, Whirlpool, Philips. Xerox och Clorox. Coca Cola har uttalat att Shaher Abdulhak “bara” är aktieägare i det sällskap som producerar och distribuerar Coca Cola i Jemen.

VG

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt