måndag 13 december 2010

Video: Självmordsbombaren spränger sig själv

SJÄLVMORDSBOMBAREN PI var tidigt ute, före media, med hypotesen om att Taimour Abdulwahabs vistelse i Luton i England hade vital bäring i hans radikalisering. Vi fick rätt på den punkten. Vi skrev också att hans hustru och barn bodde i Hässelby något som var felaktigt. Däremot bor en kvinnlig släkting till honom där. Hon fick påhälsning av Nationella Insatsstyrkan under söndagen. PI har sedan följt Sky News som närmast sänt oavbrutet live från de brittiska husrann-sakningarna på Argyll Avenue i Luton (karta), England.

Taimour Abdulwahab pluggade i Luton åren 2001-2004. Han gifte sig 2004 med en kvinna, kallad Umm Amira, från mellanöstern. Sedan dess har tre barn fötts, två flickor (1,5 år och 3,5 år) och samt en pojke i somras. Kvinnan och barnen bor på Argylle Avenue i centrala Luton och hon driver även en beautyshop av något slag. Hon är intressant på så sätt att hon var inte speciellt troende när de möttes. Men det skiftade för på senare år övergick hon till att ha slöja, grannarna har även sett henne i niqab och hon har också framfört fundamentalistiska åsikter till sin omgivning. Vilket är värt att notera för Säpo och dess brittiska kollegor i utredningen.

Taimour Abdulwahab separerade från hustrun men skiljde sig aldrig för tre år sedan. Han var skriven hos sina föräldrar i Tranås men flyttade aldrig tillbaka till Sverige på allvar. Istället pendlade han lite fram och tillbaka. Han sågs i Luton senast för två veckor sedan. Hur han försörjt sig är oklart.

Som vi nämnde i förra posten är Luton det perfekta exemplet på om man vill bli radikaliserad. Det är välkänt för sina hårdföra islamister och imamer. Det finns åtskilliga där som har kopplingar till terrorismen och osande påbud om jihad och martyrskap. Staden har ca 20 000 muslimer där islamisterna utgör en hel del, som MI6 håller ögonen på. Taimour blev själv så pass extrem att han stoppades 2007 från att besöka Luton Islamic Centre. Istället blev han hänvisad till Islamic Society i närheten, känd för sina extrema muslimer.

Även värt att notera i den fortsatta utredningen. Brevbäraren som har distriktet med Taimours hus berättade att han ofta levererade småpaket till honom. 5-6 småpaket vid varje utdelningstillfälle. Brevbäraren sa att han senast för två veckor sedan skojade till det och sa till Taimour att nu har du varit på Ebay igen va? Självmordsbombaren svarade inte utan stängde dörren om sig. Dessa paket kan vara intressanta för utredarna. Vad innehöll de och vem/vilka var avsändaren?

Gudmundsson konstaterade i lördags:

Detta är den första självmordsbombaren på svenskt territorium, men tyvärr långt från den första svenska självmordsbombaren.

Förste svensk lyckades aldrig. Mirsad Bektasevic fängslades istället, i Sarajevo 2005 – polisen beslagtog då såväl sprängmedel som bombbälte. Två svenskar har senare sprängt sig i Irak. Dels Mohamed Moumou, som kallade sig Abu Qaswarah när han var andreman för al Qaida i Irak. Moumou sprängde sig när hans cell attackerades av polis och militär i oktober 2008. Hans vän Makram Mejri, även kallad Abu Mu’az, ska ha sprängt sig i augusti i år. I veckan föll dessutom dom i Göteborg gentemot två somaliskättade svenska medborgare som ska ha planerat självmordsattentat, Billé Ilias Mohamed och Mohamoud Jama. Även den senares hustru ska ha varit tilltänkt självmordsbombare.

Vilket gör dagens huvudperson till den sjunde självmordsbombaren i Sverige, och den tredje som lyckas detonera. Men den förste på svensk mark.

Förhoppningsvis var Taimour Abdulwahab också den sista på svensk mark…

Sky news
BBC
Telegraph
Daily mail
Wikipedia

Här spränger han sig

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt