torsdag 16 december 2010

350 ensamkommande har avvikit från boenden

Ahmed "14 år"

ENSAMKOMMANDE Förra året försvann 32 ensamkommande från Sigtuna kommuns sju boenden. I år har 43 pojkar och 3 flickor avvikit från boenden i Sigtuna, Uppsala och Stockholm. Ingen tar sitt ansvar och man vet heller inte var de finns. Enligt en uppskattning från Migrationsverket rör det sig om hela 350 (påstådda) tonåringar från landets alla kommuner som är spårlöst försvunna sedan 2009. De flesta är från Somalia och Afghanistan. Den gemensamma nämnaren verkar vara att de avviker så fort de får avslag på sin asylansökan. Och det ser likadant ut i hela Europa.

Polisen misstänkar att en del killar lärs upp av kriminella ligor att stjäla saker och att flickor utnyttjas sexuellt. Det finns också ungdomar som hittats tiggande i andra europeiska länder eller har fått arbeta under slavliknande förhållanden. Men hur många som utnyttjas eller varför de
försvinner finns igen kartläggning över. Polisen letar heller inte aktivt efter
de försvunna.

Migrationsminister Tobias Billström (M):

– Det är naturligtvis inte bra om personer avviker efter att de fått avslag på sin asylansökan. Särskilt barn riskerar att fara illa. Jag utgår från att de myndigheter och kommuner som främst berörs gör vad de kan både för att hitta barnen, men också för att förebygga att de avviker.

UNT

Klassikern Ahmed “14 år”

PI tröttnar aldrig på ovan illustrerande bild över en ensamkommande. Vi har återpostat den åtskilliga gånger och historiken bakom och det är lika hejdlöst komiskt varje gång hur en journalist kan vara så lättlurad.

Sveriges Radios Västeko hade en snyftartikel i februari 2010 om Ahmed som påstod sig vara 14 år, och journalisten Elsa Persson svalde allt med hull och hår. Ahmed på bilden skulle då utvisas till Italien. Västekot var så förblindade i sin iver att vara en del av Sveriges socialbyrå och samvete att de inte förmådde kritiskt ifrågasätta och pressa honom om sin verkliga ålder. Så här skrev Elsa Persson när hon inte torkade tårarna:

"Ahmed är 14 år. I ett och ett halvt år har han levt som flykting i Italien, innan han kom till Sverige och Göteborg. För Ahmed ställer hans ålder till problem eftersom han är registrerad som vuxen i Italien – vilket begränsar hans rättigheter.

Ahmed säger att han inte blev trodd när han sa att han var tretton år. Istället hittade de på en ålder åt honom, han vet inte ens vilken, men det innebar att han behandlades som vuxen under asylproceduren och när han senare fick ett tillfälligt uppehållstillstånd.

Idag får många somalier som kommer till Italien någon slags uppehålls-tillstånd men möjligheten att delta i integrationsprogram finns bara på vissa håll och räcker inte till alla. I praktiken kan det innebära att man hamnar på gatan. Men det här gäller om du är vuxen. Är du barn och ses som det har du rätt till mer stöd, till exempel boende och skolgång och bedömningen från olika organsiationer är att det fungerar bra.

Enligt Migrationsverket har en majoritet av flyktingbarn som kommer till Sverige via Italien registrerats som vuxna där. På verket tror man att många av dem själva uppgett att de är vuxna för att de hört att det är bättre eller för att det ger mer frihet, till exempel att arbeta.

Men för Sverige spelar sällan åldern någon roll – om den asylsökande redan fått sitt ärende prövat i ett annat Eu-land skickas personen nämligen tillbaks dit i så gott som alla fall, vare sig det är ett barn eller en vuxen."

Som sagt, hejdlöst komiskt…

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt