onsdag 15 december 2010

Kristna världens mest förföljda grupp

RELIGIÖST FÖRTRYCK I 102 länder diskrimineras, trakasseras och förföljs kristna av regeringar och myndigheter. I 101 länder förtrycks och förföljs de av andra grupper. Då förtrycket från  myndigheter och sociala aktörer ibland sker i olika länder konstateras att kristna trakasseras i totalt 133 länder.

The Toronto Star publicerade i början av december en artikel som ställer frågan varför de kristnas situation i världen inte uppmärksammas mer. Michael Horowitz, en judisk aktivist som länge drivit frågan, sa till tidningen att kristendomens historia, ofta präglad till stora delar av brutalitet, gör att eliten i den moderna världen tenderar att se kristna som förövare, inte som offer. Han anger också okunnighet om hur det faktiskt ser ut som en viktig orsak.

Andra aspekter är förutfattade meningar eller kanske bristande fantasi vilket gör att förföljande av kristna ses som otänkbar, osann eller omöjlig. Då glömmer man dock att den genomsnittliga kristna i dag är en nigeriansk kvinna i 40-årsåldern och inte en vit, västerländsk man. Kristendomens kärna har förflyttats från väst, söder- och österut, där de ofta lever som minoriteter, inte sällan i konflikthärdar med ständiga hot om våld och bristande skydd för sina medborgerliga rättigheter.

I januari skrev The Wall Street Journal i en ledare att få grupper har lidit så allvarligt som kristna i muslimska länder samtidigt som deras umbäranden knappt uppmärksammas över huvud taget.

Katherine Cash på Svenska missionsrådet citerar Asma Jahangir, FN:s tidigare religionsfrihetsrapportör, som på frågan om vilken grupp som är mest förföljd brukade svara “människor”. Hon väljer att uttrycka sig lagom politiskt korrekt:

– Det finns ett allvarligt problem med förföljelsen av kristna. Men jag tycker att det är extremt viktigt att vi jobbar för alla förföljda. Om Europa profilerar sig med att arbeta för kristnas rättigheter, ökar polariseringen mellan världsdelarna. Vi behöver jobba med en bred och trovärdig inriktning som syftar till religionsfrihet för alla.

Under de senaste tio åren har omkring 100 000 kristna årligen lidit “martyrdöden” (Kristustroende som mist livet i förtid, i en situation där de är vittnen för sin tro, som ett resultat av mänsklig fientlighet).

Dagen

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt