tisdag 9 november 2010

Tuberkulos tillbaka i Sverige

NYGAMLA SJUKDOMAR Tuberkulos, som i början av 1900-talet var en fruktad folksjukdom i Sverige och tre av fyra svenskar var smittade, har gjort en olycklig comeback. I Malmö har tre fall upptäckts och trenden är tydlig – en ökning har skett.

Under oktober drabbades tre personer av den mycket smittsamma sjukdomen. Det är en 31-årig man som misstänks ha ådragit sig smittan i Senegal, en 29-årig kvinna som smittats i Somalia samt en 16-årig flicka som fått sjukdomen i Kosovo. Utöver dessa tre vårdas ytterligare två personer på infektionskliniken i Malmö.

Hittills i år har 17 fall av tuberkulos rapporterats i Malmö, vilket är en hög nivå.

– Malmö har relativt många fall av tuberkulos, där omkring 15-20 personer smittas per år. Vi ser dessutom en svag ökning av antalet smittade.

Peter Lanbeck, chef för infektionskliniken Malmö

Han säger också att om man ska resa till fattigare länder, exempelvis länder i Afrika, är det bra om man vaccinerar sig innan. Ska man dock ett par veckor till Thailand eller någon annan vanlig semsterort är det ingen fara.

Tuberkulos

Tuberkulos, eller TBC, är en väldigt smittsam sjukdom som sprids genom luften när människor med sjukdomen hostar, nyser eller spottar. Det sätter sig i lungorna, lymfkörtlar, skelett och tarm. Symptomen är feber, nattsvett, avmagring och trötthet. För lungtuberkulos även långvarig hosta. Alla som smittas utvecklar dock inte själva sjukdomen.

Under första halvåret 2010 rapporterades totalt 336 fall av tuberkulos i Sverige, vilket är 39 fler fall jämfört med samma period 2009. Ökningen utgörs av utlandsfödda och är direkt relaterad till invandringen från fattigare länder. Utlandsfödda är oftast smittade före ankomst till Sverige. Det kan dock inte uteslutas att viss smittspridning sker bland asylsökande även efter ankomst till Sverige på exempelvis flyktingförläggningar och liknande.

Skånskan
Smittskyddsinstitutet
Wikipedia

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt