måndag 8 november 2010

Löneavdrag för SD-citerande moderat

MORALPANIK Den moderat i Botkyrka som tidigare i år citerade delar ur Sverigedemokraternas principprogram från 2005 i ett svar till ett departementsförslag om flyktingar, och till en början hävdade att det hela var en slump, har nu fått smaka på partipiskan i form av ”kännbara disciplinära åtgärder”.

Det var moderaternas politiske sekreterare i Botkyrka, Willy Viitala, som i oktober citerade delar ur Sverigedemokraternas principprogram från 2005 då kommunstyrelsen svarade på ett departementsförslag som gick ut på att även invandrare som inte är flyktingar ska få rätt till att gå en introduktion till det svenska samhället då de kommer ut till kommunerna.

Naturligtvis ledde detta till ett utbrott av moralpanik och man var rörande överens över blockgränserna att detta var totalt förkastligt. Viitala påstod att det hela rörde sig om en slump. Nu låter det dock annorlunda:

– Det var omdömeslöst att låna formuleringar av Sverigedemokraterna om behovet av gemensam värdegrund och aningslöst att tro att det inte skulle upptäckas.

– Stycket har inte något främlingsfientligt innehåll, det är snarare konservativt.

Viitala var innan han gick med i Moderaterna medlem i Folkpartiet, vilka han lämnade då han ansåg att de använde ”samma slags språkbruk och kravretorik som Sverigedemokraterna när det gäller invandrare”. Om detta skriver han också i en debattartikel på Newsmill daterad den 18 augusti 2010. Han betonar också att han ”absolut inte” sympatiserar med Sverigedemokraterna.

Jimmy Baker, Moderaternas kretsordförande och ”starke man” i Botkyrka, säger att han ser allvarligt på det inträffade och lovar att de ska se över sina interna rutiner så att det inte ska kunna hända igen. Dessutom har han på sin blogg bett partiets väljare om ursäkt.

Angående det fortsatta förtroendet för Willy Viitala säger Baker så här:

– Han har fått en reprimand som är kännbar både i hans tjänsteutövning och i lönekuvertet ett antal månader. Samtidigt finns inga felfria människor och han har gjort ett mycket bra jobb för oss tidigare. Man måste se till helheten.

Södra Sidan
PI: Moderater kopierar SD-politik

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt