torsdag 11 november 2010

Härnösand tar inte emot Balkan-zigenare

ASYLTURISM En kort artikel i allehanda.se meddelar att den ångermanländska kommunen Härnösand nu bestämt att skjuta på ett beslut som skulle ha inneburit att man skulla ha tagit emot 100 asylsökande, övervägande zigenare från Serbien. Anledning till beslutet är att en utredning visar att ”mottagandet inte kommer att gå helt smärtfritt”. Frågan kommer upp på nästa kommunstyrelsesammanträde. Vi måste få en bättre uppskattning om vad det kommer att kosta, säger det moderata kommunalrådet Anders Gäfvert.

I kommunens snabbutredning visas bland annat att det kan bli problem med att lösa barnomsorgen för de nya flyktingarna. De senaste uppgifterna visar att det den 10 augusti fanns en kö på 70 barn till de 813 förskoleplatserna som finns i Härnösands kommun. Det innebär att det kommer att bli svårt att hitta förskoleklasser nära de bostäder som de nya ”flyktingarna” får. Dessutom krävs det att kommunen måste öppna ytterligare en förskoleavdelning för att klara trycket.

Utredningen visar också att socialförvaltningen inte har resurser att möta det ökade trycket som de nya kommuninvånarna beräknas innebära. Inte heller kommunens arbetsmarknadsenhet anser sig kunna arbeta med ”de nya svenskarna”. Med nuvarande bemanning och resurser har man något utrymme att arbeta med asylsökande.

Artikeln är i nuläget den mest kommenterade på webtidningen och en majoritet anser att kommunens beslut är helt korrekt.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt