tisdag 9 november 2010

En orgie i hyckleri

HYCKLERI Gammelmedia har julafton. Först hade vi våldtäktsmannen i Solna som konstaterades vara ”infödd svensk” och nu den så kallade nya lasermannen som med både namn, bild och ursprung hängs ut. På polisens presskonferens i Malmö dagen efter den misstänkta skytten gripits var en av de första frågorna som ställdes: ”är han svensk?”. Plötsligt är de pressetiska reglerna, som media annars älskar att referera till, som bortblåsta. Kvar återstår bara en orgie i hyckleri.

Man kunde nästan urskilja en smått triumferande känsla bakom orden: ”Mannen är etnisk svensk”. Formuleringen kommer från en artikel i DN efter gripandet av skytten i Malmö. Tidigare hade en misstänkt våldtäktsman i Solna hängts ut som ”infödd svensk” med fejkad brytning, där alltså både födelseland, arv och brytning/dialekt plötsligt var viktigt.

Dock försvann formuleringen från DN:s artikel, antagligen efter en uppmärksammad diskussionstråd på Flashback. Samma sak hände med ett tidigare fall på PI där vi tog upp det faktum att en av TT:s reportrar antingen exponerade sina väldigt dåliga engelskakunskaper eller helt enkelt gjorde en egen, politisk tolkning av ett uttalande hon citerade. Efter att PI lade upp inlägget där denna feltolkning belystes tog det inte lång tid förrän artikeltexten reviderades.

Så visst går det att påverka det som annars hade blivit vedertagna lögner. Aldrig har gammelmedia blivit så synad i sömmarna som nu. Borta är dagarna när de själva kunde sätta dagsordningen och styra godtyckligt.

Expressens ständigt pladdrande chefredaktör Thomas Mattsson försvarar idag uthängningen av skytten i Malmö på sin blogg:

Men den här restriktivitetsprincipen är kontroversiell, jag har många gånger bloggat om att inte minst identifiering av brottsmisstänkta eller dömda personer som en del läsare definierar som ”etniska svenskar” kritiseras hårt. Det sprids en myt i artikelkommentarer och forum om att medierna är särskilt benägna att publicera namn och bild på så kallade ”etniska svenskar”, samtidigt som de etablerade redaktionerna påstås vilja tysta ner invandrarrelaterad kriminalitet – allt i syfte att försköna den svenska integrationspolitiken. Ja, ni fattar.
Expressens publicering i dag, när vi berättar mer om den misstänkte Lasermannen och identifierar honom med namn och bild, kommer alldeles säkert att kritiseras av anonyma mejlare som hänvisar till ”pressetik” och ”förtal” och ”flyttade gränser”… men som egentligen vill säga något annat. Och det är just de stämningarna, den tidsandan, som gör skottlossningarna i Malmö så relevanta att skildra.

Det är inte första gången Mattsson raljerar i ämnet. Dock kan det väl knappast klassas som myt då tidningen ständigt lever upp till dessa ”fördomar”?

Kopplingar har också gjorts till Sverigdemokraterna, att skotten i Malmö kan bero på att vi numera har ett ”främlingsfientligt” parti i riksdagen. Med samma logik skulle man kunna hävda att anledningen till att så många svenskar dagligen utsätts för mångkulturellt våld är på grund av att det sitter sju svenskhatande partier i riksdagen.

Skytten i Malmö står bakom ett försvinnande litet antal skjutningar i Malmö på senare tid. Vem som står bakom de övriga förefaller inte vara intressant. Att svenskar och judar flyr staden hals över huvud är ovidkommande, så länge invandrarna är trygga och mår bra. Medan våra grannländer agerar och stramar åt råder handlingsförlamning i Sverige. Vi lever onekligen i ett märkligt land.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt