lördag 6 november 2010

Irakier med avvisningsbeslut kan få stanna i Sverige

AVVISNINGAR Efter ett beslut i Europadomstolen för mänskliga rättigheter står det klart att irakier med ett lagakraftvunnet avvisningsbeslut trots detta kan få stanna i Sverige. Domstolen skriver i ett brev till regeringen att alla  irakier som begär så kallad inhibition, alltså att avvisningen ställs in, ska få stanna i landet. Det betyder att avvisningen stoppas tills domstolen hunnit utreda om det går att skicka tillbaka irakier utan att deras mänskliga rättigheter kränks.

Kathim Bishar i Irakiska Asylkommittén och hans landsman Bassem Trou, båda med avvisningsbeslut, blir mycket glada när de får höra nyheten.

Jag hade ingen aning om det. Nu ska vi informera våra landsmän. Vi har kontakt med flera hundra asylsökande irakier.

Kathim Bishar påpekar också att många irakier behöver hjälp för att få informationen översatt och hjälp med att överklaga, något som Röda Korset mer än gärna står till tjänst med. Juristen Krister Hellström har ett femtiotal asylärenden på sitt bord som berör irakier. Han tror att risken är stor att många irakier inte får reda på att just nu bevilja Europadomstolen inhibition av avvisningsbeslut.

Vi ska i alla fall förtrycka blanketter som gör det lättare att söka inhibition. Det är egentligen ganska enkelt att vända sig till domstolen.

Migrationsverket planerar inte att sprida särskild information om att Europadomstolen just nu tillfälligt upphäver svenska avvisningsbeslut. Röda Kors-juristen Hellström tycker dock att ”Migrationsverket borde vara försiktiga med avvisningar just nu.”

Varför Europadomstolen tycker att det tillhör avdelningen mänskliga rättigheter att få stanna i Sverige och försörjas av svenska skattebetalare är inget som närmare redogörs för.

Sydnytt

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt