tisdag 30 november 2010

Högsta arbetslösheten i Europa på 12 år

EUROPA Arbetslösheten i Europa är den högsta på 12 år och det är framför allt stora invandrarländer som drabbats hårdast. Ändå matas vi mer eller mindre dagligen med argument för att Sverige behöver en omfattande arbetskraftsinvandring.

Arbetslösheten i de 16 euroländerna steg till i snitt 10,1 procent i oktober, från 10 procent i september, därmed ligger arbetslösheten på den högsta nivån sedan 1998. Och det är framför allt de stora invandrarländerna som det går dåligt för. Speciellt ökade den i EU:s tredje största ekonomi Italien, från 8,3 till 8,6 procent.

I Sverige uppgick arbetslösheten i oktober till 8,1 procent, vilket är under genomsnittet i såväl euroområdet som i hela EU. Enligt svenska förhållanden är det dock katastrofalt. När det gäller ungdomsarbetslösheten, för människor upp till 25 år, ser det ännu värre ut – i oktober uppmättes den till 24 procent, vilket är över både euroområdets och EU:s snitt på lite drygt 20 procent. För ett år sedan låg den på 26,5 procent.

Högst arbetslöshet i hela EU har Spanien med 20,7 procent. Andra länder över snittet är Irland och Portugal, med 14,1 respektive 11 procent arbetslösa. Spanien toppar även listan för ungdomsarbetslöshet i EU med en 43,2 procent.

I hela EU är drygt 23 miljoner arbetslösa.

Monika Arvidsson, LO-ekonom, skriver i dag på Newsmill om hur arbetskraftsinvandring inte kan lösa finansieringen av välfärden.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt