torsdag 4 november 2010

Familj fick svenskt medborgarskap med falsk identitet

BEDRAGARE En arabisk familj som ”flytt” till Sverige och med hjälp av falska handlingar där man utgett sig för att vara irakier erhållit svenskt medborgarskap har vänt sig till svenska myndigheter och visat upp äkta handlingar som bevisar att man i själva verket är från Jordanien. Anledningen till detta är att man vill ha den nya, äkta identiteten med deras rätta namn inskrivet i folkbokföringen. Familjen erkänner att man tillskansat sig uppehållstillstånd och det svenska medborgarskapet med hjälp av de falska irakiska handlingarna, och uppger att man gjorde det för att ”det var mycket lättare att få asyl som irakier”.

Man fick i lägre instanser nej på sin begäran om att få de korrekta jordanska identiteterna med deras rätta namn inskrivna i folkbokföringen istället för de falska irakiska. Efter överklagande hamnade ärendet i kammarrätten, men även där fick familjen nej på sin begäran.

Kammarrätten/Skatteverket gör den tämligen bisarra bedömningen att man först måste bevisa att de irakiska handlingarna är falska, vilket familjen hävdar, innan man kan godkänna att de jordanska är äkta och därmed kunna ändra i folkbokföringen. Familjens erkännande att man alltså erhållit permanent uppehållstillstånd och sedermera medborgarskap med falska handlingar som underlag beaktas därför inte.

Något återkallande av det svenska medborgarskapet, som då erhållits på falska grunder, är uppenbarligen heller inte aktuellt då svensk lag inte tillåter att man fråntas sitt medborgarskap.

Dom Kammarrätten pdf

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt