fredag 19 november 2010

Svensk demenssjukvård i ekonomisk kris

VANSINNE Svensk demenssjukvård befinner sig i en kris då man av ekonomiska skäl inte ens når upp till den minimibemanning som professor Mats Thorslund på Äldrecentrum räknat fram. Tre anställda på förmiddagen, två på eftermiddagen och minst en på plats under natten på ett vårdboende med nio demenssjuka. Det är en minimibemanning som räknats fram. Men för att nå dit krävs att ytterligare pengar skjuts till, man talar i sammanhanget om mellan 4-8 miljarder kronor som måste fram.

Mellan 10 och 20 procent av landets demensboenden når i dag inte upp till denna miniminivå, enligt beräkningar från Äldrecentrum. Att täcka upp luckorna skulle kosta kommunerna 4–8 miljarder kronor. Socialstyrelsens riksomfattande inspektion visar att personalen på 60 procent av landets demensboenden tvingas låsa in de boende på nätterna och sedan lämna de utan tillsyn.

Totalt kostar demensvården i dag 40 miljarder kronor. Om tio år börjar kostnaderna öka, och 2040 kommer de att vara dubbelt så höga som i dag. Och då finns ingen standardhöjning inräknad. Nu kräver både Demensförbundet och fackförbundet Kommunal att det införs regler om minimibemanning inom äldrevården. Några sådana regler finns inte i dag.

Samtidigt berättas nästan dagligen om hur kommunerna öppnar boenden för ensamkommande ”barn” (i själva verket nästan uteslutande unga män) där en personaltäthet på minst 1:1 snarare är regel än undantag. I riksdagen debatterar man på fullt allvar också att införa fri sjukvård till de uppskattningsvis mellan 10-35 000 illegala invandrare som befinner sig i Sverige.

Samtidigt som man låser in demenssjuka på natten för att det saknas pengar för att anställa vårdpersonal…

DN

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt