lördag 20 november 2010

Könssegregering på norsk högskola

Amir Muhadith

NORGE Amir Muhadith, före detta hiphopare under namnet ”Loon”, höll tidigare i november ett föredrag på HiO, Høgskolen i Oslo, inför drygt 700 ungdomar. Då publiken skulle släppas in hänvisade vakter män och kvinnor till åtskilda ingångar. Högskolan tillhandahöll lokalerna gratis men efter att uppgifterna om könssegregeringen blev känd drar skolan in erbjudandet.

I lokalen satt kvinnorna på ena sidan av trappan i mitten och männen på den andra. Rektor Sissel Østberg konstaterar att reglerna bröts och säger till Aftenposten att så får det inte gå till och att de inte kan acceptera könssegregering vid en världslig institution.

Hon har nu sänt ett mail till Fahad Qureshi i IslamNet, organisationen som arrangerat föredraget, och dess studentorganisation där hon skriver att de inte längre ska få låna lokaler gratis då de bröt mot avtalet.

Villkoren innan föredraget var solklara: inga könssegregerade ingångar och inga skyltar om åtskilda ingångar för kvinnor och män. Ändå var det just det som skedde.

Fahad Qureshi förnekar de åtskilda ingångarna och säger att om folk självmant väljer att gå till olika ingångar måste det accepteras och om kvinnor önskar separata ingångar tycker han att de ska få det. Enligt Qureshi är det många kvinnor som vill ha det så och påpekar att det är vanligt när man kommer från pakistanska eller somaliska kulturer.

Vidare hävdar han att könssegregeringen togs upp under mötet och att han då frågade om kvinnorna önskade att sitta tillsammans med männen, varpå de samstämmigt ska ha svarat nej. Det är beklämmande och kvinnoförtryckande att tvinga kvinnor att sitta tillsammans med män mot sin vilja, säger Qureshi.

– Men i Norge är det vanligt att män och kvinnor sitter tillsammans och har gemensamma ingångar?

– Ja, norrmän kanske inte berörs av det. Men om man har en annan kutlur är det annorlunda. Jag tycker att man ska acceptera det. Det är kränkande från högskolans sida om de inte accepterar att folk väljer att sitta åtskilt.

Där kunde hela historien slutat som ännu ett tragikomiskt kapitel i den oändligt långa boken om kulturella möten mellan islam och väst. Det finns dock en fortsättning.

IslamNets tilltag får stöd av andra muslimska organisationer i Norge. Två av dessa är Muslimsk Studentsamfunn och Ung Muslim som upplyser om att de också arrangerar sina möten och aktiviteter på samma sätt.

Zakaria Saaliti, styrelsemedlem i Ung Muslim, säger att detta sker helt naturligt och att inget tvång förekommer med respekt för det motsatta könet.

– Men i Norge är det vanligt att sitta blandat?

– Jag ser den poängen, men det är så traditionerna är. Det är samma sak som att kvinnor och män går till bönen i åtskilda lokaler. Det är bra med jämställdhet, men det blir dumt när det blir påtvingat.

Abid Raja, politiker i Venstre, säger att könssegregerade ingångar 2010 i ett av världens mest jämställda länder är en stor tillbakagång och menar att idén om att kvinnor och män inte kan sitta tillsammans, utan att männen skulle bli heltända, är nedvärderande inte bara för kvinnorna utan även för männen. Det är att sexualisera helt vanlig kontakt mellan människor.

– Den som har sådana inställningar vill att vi ska leva som för 1 500 år sedan, på profetens tid. Men islam måste utveckla sig med tiden.

Aftenposten
Aftenposten

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt