lördag 13 november 2010

SD fördjupar samarbete med Dansk folkeparti

SD+DF Sverigedemokraterna och Dansk folkeparti inleder nu ett fördjupat samarbete.

Björn Söder (SD), som jämför Sverige med det forna DDR, säger till SvD att DF hittills varit rädda för att utsättas för guilt by association, att behöva stå till svars för vad SD eventuellt gör i Sverige men att attityden nu har förändrats.

– Danmark är ett härligt land. Där är den invandringspolitik vi förespråkar, och blir utskällda för här i Sverige.

Söder hoppas på att partierna kan formalisera samarbetet och hjälpa och stötta varandra då de har snarlika problem att brottas med. Han kan också tänka sig att knyta kontakter med Sannfinländarna i Finland som ökar i opinionsmätningarna.

I Danmark är DF en tung maktfaktor och sedan 2001 stödparti till de borgerliga regeringspartierna Venstre och Konservative.

– Ny demokrati föll ihop som ett korthus, för att man fick in allehanda rättshaverister och politiska stollar. I ett nytt parti måste det finnas en viss styrning och kontroll för att det ska fungera, och vi har lärt oss en hel del av Dansk folkeparti.

Det var i september som Dansk folkepartis partiledare Pia Kjærsgaard gjorde ett uppmärksammat framträdande på SD:s valmöte i Höganäs. Även Søren Espersen, en annan av DF:s nyckelpersoner, gästade mötet. Detta var första gången som företrädare för DF deltagit i ett valmöte utomlands.

I början på november var Erik Almqvist (SD) på sin första session i Nordiska rådet i Reykjavík där han tog kontakt med Henrik Brodersen som sitter i folketinget för DF. De pratade ihop sig i vissa ärenden och kom överens om hur de skulle agera.

Nyligen inledde också respektive partis ungdomsförbund ett officiellt samarbete och i ett gemensamt politiskt manifest säger man sig vilja motverka islamiseringen av Norden och se ett stärkande av nordisk kultur. William Petzäll, vice ordförande i Sverigedemokraternas ungdomsförbund, säger att de i princip delar samma ideologiska grundsyn när det gäller välfärd och invandring.

SvD

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt