tisdag 9 november 2010

Serieskytten i Malmö häktad för mord och mordförsök

SERIESKYTTEN I MALMÖ Idag hölls häktningsförhandlingar bakom stängda dörrar i säkerhetssalen i Malmö tingsrätt och intresset var mycket stort bland journalisterna. Norska, danska och inte minst svenska murvlar fanns på plats.

Rätten beslöt att gå på åklagarens linje och häktade den misstänkte serieskytten

  • Peter Mangs, född 1972-03-04, på sannolika skäl misstänkt för mord den 10 och mordförsök i fem fall från den 10 oktober till augusti 2010. Han nekar till brotten.

Häktningsframställan

Rätten bedömer att det finns risk att Mangs ska undanröja bevis och försvåra utredningen. Åklagaren begärde även yppandeförbud, vilket är en strängare restriktion jämfört med förundersökningssekretess och det som nämns i rättssalen får inte avslöjas. Peter Mangs ska nu genomgå en liten sinnesundersökning, en sk paragraf sju-utredning.

Peter Mangs är också fortsatt misstänkt för ytterligare sju mordförsök. Målsättningen var från början att väcka åtal den 23 november men chefsåklagare Solveig Wollstad säger redan nu att det inte är möjligt varför hon om två veckor kommer begära omhäktningsförhandlingar.

Utredningen

Polisen fick ett tips från allmänheten om Peter Mangs och har i två veckors tid innan gripandet i lördags kväll nyttjat en grannes lägenhet och därifrån spanat på honom och kartlagt hans förehavanden. Vid husrannsakan fann man sedan två vapen i bostaden, en 9 mm Glock med tilhörande lasersikte samt en 22 kaliber pistol. Enligt Expressen har SKL matchat en eller flera kulspår till ett av dessa vapen, något polisen varken bekräftar eller dementerar. Man bekräftar dock att misstankarna mot honom har stärkts.

Skicklig skytt och udda särling

Peter Mangs har vapenlicens och varit med i bland annat en numera nedlagd skytteklubb i stadsdelen Husie i Malmö under ca tio års tid och gjort sig känd som en skicklig skytt vilket i sammanhanget är märkligt med tanke på alla skadeskjutningar.

Peter Mangs nekades även göra värnplikten men blev befriad av medicinska eller psykosociala orsaker. En orsak kan vara att han har Aspergers syndrom, vilket är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det yttrar sig i nedsättningar i förmågan till socialt samspel / social kommunikation, ibland också planering/organisationsförmåga, fantasi / föreställningsförmåga, kroppshållning/kroppsrörelser. Det gör honom inte till specifikt en mördare eller med uppvisade aggressiva tendenser. Något expertis inom området markerat de senaste dagarna.

Mer om Peter Mangs

Presskonferens

Polisen och chefsåklagaren höll en presskonferens på eftermiddagen där man bland annat kritiserade massmedias trakasserande av närstående och grannar.

SDS
SVT
Expressen
Aftonbladet
DN
SVD
Nyhetskanalen
NRK
BT
TV2

Diskussion i morgonsoffan

Mordet på Trez West

Misstankarna mot Peter Mangs avser bland annat det tragiska skottdramat som ägde rum i Malmö strax efter midnatt till den 10 oktober 2009 med nedanstående två offer:

Den skadeskjutne

  • Xhafer Dani, född 1988-03-07, låg länge på neurokirugen på Universitetssjukhuset i Lund med livshotande skottskador i huvudet, bröstet och ena axeln, inalles tre skott.

Han hade permission från ett fängelsestraff när han sköts. Tidigare under 2009 blev han dömd och avtjänade fängelsestraff på två år och tre månader efter att ha erkänt smuggling av 224 kilo av drogen kat samt delaktighet i rånet av en bingohall i Sandviken. Narkotikamålet var från början förlagd till Malmö tingsrätt men skickades upp till Gävle där det klumpades ihop med åtalet för rån med nytt mål nr. En tid efter att han skottskadats och fått lämna sjukhuset besköts en lägenhet på Rosengård. I lägenheten bredvid fanns Xhafer Dani. Slump eller missriktade skott?

Den mördade

  • Svenska Therese ”Trez” West Persson, född 1989-07-30 – avliden 2009-10-10. Hon dog av ett enda skott som gick genom huvudet.

Morddramat

Vid 00.28-tiden inkom larmet om skottlossningen till LKC. Brandkåren samt polisen var redan i området på Rosengård för släckning av garagebränder. På Ramels väg 111 i Malmö hittades Xhafer Dani. Han var vid medvetande men blödde kraftigt från skottskador i huvudet. Grannar berättade om en blodpöl i uppgången och blodspår på väg dit. Drygt en kvart senare hittates den skjutna Therese ”Trez” West Persson i en vit Renault av äldre modell ett par hundra meter därifrån vid Örtagårdsparken på Västra Skrävlinge kyrkoväg. Bilen tillhörde Xhafer Danis syster. Trez West fördes till Universitetssjukhuset UMAS (SUS) där hon avled vid lunchtid nästa dag. Enligt uppgift ska båda två skjutits i bilen och att Xhafer sedan tagit sig därifrån för att söka hjälp.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt