tisdag 16 november 2010

Expo på turné

ÅSIKTSFOSTRAN Expo är ute på turné i landet tillsammans med IF Metall under parollen ”Stoppa rasismen i skolan”, som pågått sedan valrörelsen, och besökte i går ett gymnasium i Kristianstad för att hjälpa eleverna att ”ta hål på rasistiska argument”. Niclas Nilsson från Expo hävdar att våga ifrågasätta är ett måste för att bemöta rasismen.

I går befann sig gruppen på Kristianstads praktiska gymnasium och i dag är det Wendesgymnasiets tur. Nilsson uppmanar eleverna att ifrågasätta politiker och varifrån de får sina fakta och hävdar att det är livsviktigt att ungdomar gör det. Syftet sägs vara att öka elevernas medvetenhet om fackets roll, försöka komma fram till vad främlingsfientlighet är och hur man bemöter det.

– Jag bryter ned de fem vanligaste fördomarna om invandring som ungdomar ofta möter. Jag visar en annan syn och uppmanar till att ifrågasätta de främlingsfientliga partierna precis som man gör med andra partier. Då kan man bemöta rasism och ställa sig kritisk till det.

Niclas Nilsson

Nilsson säger att skälet till att man besöker just praktiska utbildningar är att de länge vetat om att det förekommer en högre intolerans på dessa och att det är där ”den här typen av partier och organisationer” försöker värva väljare och delar ut ”propaganda” – i motsats till Expo då som är 100 procent objektiva. Och med en högst tvivelaktig historia av diverse kriminella element i sin organisation.

Nilsson tycker att argumentet om massinvandring är en av de vanligaste felaktigheterna som brukar dyka upp:

– De talar om hundratusentals [sic!] muslimer som kommer hit varje år. Det går att kontrollera på Migrationsverkets hemsida. 2007 kom det mycket riktigt 99 623 personer till Sverige. 30 000 var svenska medborgare som flyttade hem igen, 20 000 kom för att plugga, 20 000 kom från EU. Endast 18 000 hade flytt från krig och svält. Jämfört med 25 miljoner flyktingar i världen är det en överdrift att kalla det massinvandring.

Nilsson glömmer kanske att Sverige är ett land med knappt tio miljoner invånare och att sedan 1980 har Sverige släppt in 1,3 miljoner invandrare varav lite drygt fem procent varit riktiga flyktingar. Dessutom brukar media gärna använda epitetet ”massutvisning” då grupper om 30-40 personer ska avlägsnas ifrån Sverige. Massinvandring är således snarare en underdrift.

Kristianstadsbladet

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt