tisdag 19 april 2011

TT vinklar Europols rapport om terrorism övrig media sväljer villigt betet

TERRORISM Idag presenterade Europol sin sammanställning av terrordåd och terrorhot i rapporten EU Terrorism Situation And Trend Report.

Av den framkommer en rad intressanta uppgifter, däribland att det överväldigande antalet hot mot EU som union eller enskilda medlemsstater mottager härstammar från islamister [sid. 10].

Journalisterna på TT och övrig media fokuserar emellertid inte på detta faktum, utan basunerar i triumf ut följande artikel:

Få islamistdåd 2010

Av de 249 terrordåd som utfördes inom EU i fjol stod islamistiska grupper för 3 attacker enligt statistik från Europol på tisdagen.

Totalt sju människor dödades och många skadades i attackerna. I tre fall, bland annat i Stockholm den 11 december, kunde långt fler offer ha krävts, konstaterar Europol i sin årliga sammanställning.

De flesta dåd i sammanställningen tillskrivs separatistiska, nationalistiska eller anarkistiska grupper.

Stockholm TT

Denna korta artikel är dock en förvanskning av rapportens innebörd, något som TT:s reportrar är väl införstådda med. Alternativet skulle annars vara att journalisten ifråga inte ens bemödat sig om att läsa igenom rapporten.

Av vilken anledning TT väljer att negligera Europols rapportering om det ökande hotet från islamister står det var och en fritt att spekulera i.

Redan i den inledande sammanfattningen till rapporten skriver chefen för Europol, Rob Wainwright, följande:

Under 2010 skedde terroristattacker i nio medlemsstater. Hotet om attacker av islamistiska terrorister i EU är fortfarande hög och varierande.

Under det senaste året har flera EU-medlemsstater lyckats förhindra angrepp från islamistiska terroristgrupper som syftade till att orsaka massmord. [s. 6]

Islamistiska terrorister genomförde tre attacker mot EU:s territorium under 2010. Separatistiska grupper var ansvariga för 160 attacker [Spanien, Frankrike och Nordirland], samtidigt som vänsteranarkistiska grupper bar ansvaret för 45 angrepp.

Men ska man bara fokusera på utförda terroristhandlingar – ska man inte titta på de angrepp som polismyndigheterna lyckades förhindra? Givetvis bör man det.

Under 2010 arresterades 611 personer för terrorismrelaterade brott. Andelen av personer kopplade till islamistisk terrorism (47%) ökar – "en indikation på att islamistiska terrorister fortsätter att planera angrepp mot medlemsstater" [s. 9]. Antalet arresteringar av islamska terrorister ökade med 50 procent jämfört med 2009. All annan terrorism har minskat.

Är det skillnad på terrorism och terrorism? Ja, självklart är det stor skillnad.

Europol skriver att samtidigt som islamister planerar våldsdåd som syftar till massmord, tenderar övrig terrorism [vänsteranarkister och separatister] att försöka undvika civila dödsoffer [s. 26].

Tre av de sex dödsoffer som vänsterextremister tagit på sig under fjolåret var resultatet av att en banklokal satts i brand under en demonstration, och tre personer brann inne utan att det var meningen. Ytterligare ett dödsoffer berodde på att en ung pojke fann en utplacerad bomb som sprängdes när han försökte ta isär den [s. 26].

.

Om man läser igenom den 32-sidiga rapporten så är Europols slutsats tydlig:

Det stora hotet mot civila européer kommer idag från islamistiska terrornätverk. Anledningen till att så få attacker från dessa grupper genomförts i Europa under 2010 [samtliga tre i Norden] beror på att samarbetet mellan olika länders underrättelsetjänster har varit framgångsrikt, och lyckats stoppa dessa planer innan de utförts. Europol ger en rad exempel på planerade attacker som förhindrats.

Hotbilden från separatiströrelser riktar sig främst mot myndigheter, och syftar främst till materiell förstörelse för att få fram politiska budskap. Dessa utplacerade bomber där separatistgrupperna ringer in och berättar i god tid var de ska spränga – för att undvika dödsoffer – har föga att göra med terrorhot från islamister. Men de blåser upp statistiken.

Vidare skriver Europol att majoriteten av de fall som idag benämns som terrorism liknar vanliga kriminella handlingar såsom attacker på enskilda egendomar samt utpressning. Om Europol skulle klassa om dessa skulle exempelvis mer än hälften av de "icke-islamistiska"-fallen i Frankrike ej längre benämnas terrorism [s. 22].

Svensk massmedia borde självfallet rikta in sig på de hot som kan tänkas riktas mot svenska individer. Den hotbilden står inte separatister på den korsikanska landsbygden för, ej heller ETA. De hoten kommer uteslutande från islamister och vänsteranarkister idag.

De svenska journalisterna "glömmer" också att nämna att av de sju dödsoffer relaterade till terrorism under 2010, stod vänsterextremister för sex av dessa [s. 7]. En polisman mördades av ETA. Ingen attack utfördes av högerextremister under 2010 [s. 29].

Mot bakgrund av dessa uppgifter, kanske tidningen Expo borde utvidga sin rapportering till att även inkludera vänsterfascister?

Läs rapporten här.

PI tog upp detta i december 2010 i en post betitlad ”Lögn, förbannad dikt och statistik”. Där hänvisade vi till Magnus Ranstorp på CATS, som svarar på en chatfråga om hur det förhåller sig till statistiken kring terrorattentat, och vad man ska svara i en debatt.

Vad gäller global aktuell islamistisk terrorism toppar den all statistik. När detta skrivs ligger siffran sedan 9 11 2001 på skrämmande 17048 attentat.



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt