fredag 22 april 2011

Timo Soini: Svensk journalistik undermålig

FINLAND Historien om svensk medias tafatta försök att idiotförklara och smutskasta knappt 20 procent av Finlands befolkning fortsätter. I går kunde vi rapportera om hur Sannfinländarnas partiledare Timo Soini såg på det hela. I dag publiceras ytterligare en intervju där Soini ger uttryck för den usla svenska slaskjournalistiken.

Finland och Sverige har så många gemensamma intressen att undermålig journalistik inte får äventyra det nordiska samarbetet.

Soini kritiserar dock inte bara svenska medier utan även övriga europeiska, som han anser har demoniserat hans parti och förmedlat bilden av ett minoritetsfientligt och rasistiskt extremistparti med paralleller till 1930-talsretorik.

Han anser det vara ytterst farligt att demonisera Sannfinländarna och tror att bara extremistiska krafter kan vinna på det, alla andra förlorar. Vidare säger han sig vara chockad och ledsen över vad han läst i tidningarna, men vill samtidigt inte låta sig provoceras, något som bara skulle göra situationen värre.

Särskilt upprörd är Soini över hur Aftonbladet målat upp en bild av hans parti som svenskhatare, en artikel som rönte stor uppmärksamhet i finsk media under gårdagen och först togs bort för att sedan dyka upp igen under ny rubrik.

– Sådana provokationer är direkt farliga. Jag är ganska moderat i språkfrågan och har inget emot finlandssvenskar, men nu har jag utmålats som djävulen själv. Att jag är för frivillig skolsvenska är en annan sak.

Soini säger att han hoppas att Sveriges ledande politiker inte tror på vad den svenska kvällspressen skriver och utgår från att en handfull partikamrater inom kort kommer att sitta på ministerposter, vilket skulle innebära många träffar med svenska kollegor.

– Kanske kan den svenska regeringen vägra samarbeta med Sverigedemokraterna men den kan inte vägra samarbeta med oss. Och vi kan inte samarbeta om de vägrar skaka hand med oss.

HBLUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt