fredag 22 april 2011

Låt muslimer arbeta på påsken utan OB-ersättning

LEDIGHET Magnus Kendel, rådgivare på Almega, resonerar kring muslimer och deras högtider på SVT Debatt i dag. Han frågar sig om de inte kan arbeta på påsken, utan OB-tillägg, för att få ledigt på muslimska högtidsdagar som Eid al-fitr.

Sverige är världens mest sekulariserade land, ändå har vi i våra kollektivavtal regler om obekväm arbetstid som strikt anknyter till det svenska kyrkoåret. Är det inte så att för anställda som har en annan övertygelse kan det vara bekvämt att arbeta just dessa helgdagar men obekvämt att arbeta andra. Om en muslim vill arbeta på påsken för att vara ledig en dag som är hans eller hennes högtidsdag, exempelvis Eid al-fitr, ska inte det vara möjligt?

[...]

Det är enkelt att ändra i kollektivavtalen, om bara viljan finns. Svenska Teknik och Designföretagen inom Almega införde sådana regler i sina kollektivavtal redan 2007. Dessa gör det möjligt för en anställd att årsvis flytta sin arbetstid så att han/hon kan vara ledig på de dagar som han/hon önskar. Givetvis i utbyte mot att de arbetar de dagar som annars skulle vara helgdagar. OB-ersättningarna följer med och läggs i stället på de dagar som den anställde valt.

[...]

För arbetsgivaren är det ointressant vilken religion en anställd utövar. Det är upp till var och en att bli salig på sin egen tro. Vilka helger som en arbetstagare väljer bör därför vara helt och hållet upp till den anställde. Det behöver inte vara religiösa helger. En romantiskt lagd person kan välja sin egen bröllopsdag, en AIK:are den 15 februari (den dag då AIK grundades 1891) och så vidare.

SVT DebattUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt